Kulört krutpaket – med klurig kontroll

Renegade ops är som att ta en tidsmaskin till 90-talet

1 av 3
EXPLOSIV RETRO ”Renegade ops” har en intensiv arkadkänsla.
SPELA

ACTION Seee-gaaa!

”Renegade ops” kanske ritas upp i svenska Avalanches studio på Södermalm.

Men dess rötter slingrar sig hela vägen tillbaka till det tidiga nittiotalet. Det här är ”Cannon fodder” i sylvass HD, det här är ”Desert strike” i full makeover.

Och ganska snart förstår man varför gamla arkadmästarna Sega så gärna står som utgivare. Skärmen fylls snabbt av power-ups, dansande hälsopaket, spektakulära explosioner och djupt mättade färger.

Svårstyrt

Eller, för att göra det väldigt enkelt för sig: det här är ”Just cause 2” i topdown-vy.

Det är ett skådespel, det är det, och Avalanche vill väldigt gärna förklara hela krutfyrverkeriet med en bakgrundshistoria. Serierutor poppar upp då och då – men det enda du behöver komma ihåg är att spränga allt du ser i luften.

Man hetsar fram – uppdragen har en deadline – med små buggys genom fuktiga djungler eller med söta attackhelikoptrar över solsvedda öknar. Jag tycker att twin stick-kontrollen gör vissa fordon onödigt svåra att manövrera. Avalanche hälsar – eller ursäktar sig med – att andra fordon ska vara smidigare beroende på vad man föredrar.

Påkostad känsla

Svenskstudion har längtat efter att få leka fram ett spel som gör sena sjuttiotalister nostalgiska. Det märks – i synnerhet ser jag fram emot att spela ”Renegade ops” i splitscreen lokalt eller fyra spelare tillsammans över nätet.

Vi vet att spelet släpps till både Xbox Live Arcade, Playstation Network och PC. Vi vet bara inte när.

Men med tanke på att det här känns lika påkostat som ”Shadow complex” kan premiären egentligen bara ske vid ett tillfälle. Och med tanke på att Sega ger ut spelet vore det helt och hållet logiskt.

Summer of arcade.

FAKTA

Renegade ops

Format: Xbox 360/Playstation 3/PC
Släpps: 2011

Följ Spela!

Vill du också ha koll på när vi publicerat nya recensioner, förtittar, krönikor och reportage?

Du kan följa Spela på både Twitter och Facebook.

Följ oss på Twitter här!

Följ oss på Facebook här!

ARTIKELN HANDLAR OM