Fortsatta oklarheter kring Playstations onlinestatus

Delar av tjänsten förväntas
dock vara tillbaka inom kort

SPELA

Delar av Sonys hackade onlinetjänst Playstation Network förväntades komma tillbaka redan förra veckan.

Så blev det inte.

Nu kan alla spelare tvingas vänta till slutet av maj.

Det är nu dryga tjugo dagar sedan Sony drog ur proppen på Playstation 3:s onlinetjänst Playstation Network med anledning av ett säkerhetsintrång. Ännu har tjänsten inte kommit tillbaka, och Sony hävdar nu att det i värsta fall kan komma att dröja ytterligare tjugo dagar innan allt är på plats igen.

Det japanska spelföretaget har meddelat via den europeiska Playstation-bloggen att de skjuter upp försöket att återuppliva PSN. Uppenbarligen var hackerattacken värre än vad Sony tidigare trodde, vilket anges som anledning till förseningen.

”Tillbaka senast 31 maj”

En talesman för Sony sa till Kotaku i måndags att det i nuläget är oklart när Playstation 3 går online igen, men att man hoppas kunna återinföra de olika tjänsterna bit för bit och att allt ska vara på plats igen senast 31 maj.

I förra veckan gick Sonys VD chef Howard Stringer ut och bad om ursäkt för hela soppan i ett offentligt brev till alla Playstation-spelare. Han försvarade dock samtidigt Sonys hantering av hackerattacken.

Spelarna lider

– Som företag ber vi – och jag – om ursäkt för besväret och oron som denna attack orsakat, skrev Stringer.

– Jag vet att vissa tycker att vi borde ha underrättat våra kunder tidigare än vad vi gjorde. Det är en motiverad fråga. Så fort vi förstod hur stor attacken var så stängde vi ner Playstation Network och Qriocity, och anställde några av de bästa tekniska experterna i branschen för att undersöka vad som hänt. Jag önskar att vi fått svaren snabbare, men det hela är en komplex, tidsödande process. Hackers gör, trots allt, sitt bästa för att dölja sina spår, och det tog sin tid för våra experter att hitta spåren och identifiera vilkas personliga information som hade – eller inte hade – blivit stulna.

Och under tiden får Playstation 3-ägarna lida. Nu i veckan släpps multiplayer-fokuserade storspelet ”Brink”. Frågan är om det alls kommer gå att spela online.

Följ Spela!

Vill du också ha koll på när vi publicerat nya recensioner, förtittar, krönikor och reportage?

Du kan följa Spela på både Twitter och Facebook.

Följ oss på Twitter här!

Följ oss på Facebook här!

Jonas Högberg

ARTIKELN HANDLAR OM