Tillbaka till 90-talet

Conduit 2 har ingen ursäkt för att vara så gammalmodigt

1 av 6
INGEN SKÖNHET ”Conduit 2” är ett precis lika stort misslyckande som sin värdelösa föregångare.
SPELA

FPS Det finns en anledning till att 90-talet tog slut.

Det finns en anledning till att vi inte längre spelar förstapersonsskjutare som enbart utspelar sig i korridorer, enbart handlar om invaderande utomjordningar och enbart förlitar sig på att vi ska tycka att det är roligt att skjuta ihjäl något tusental av dem.

Anledningen kallas ”tid”. Den lämnar saker bakom sig. Saker som vi inte borde försöka ta oss tillbaka till.

Inga förändringar

Men detta skiter High Voltage Software i. För två år sedan hajpades deras ”The conduit” som framtidens Wii-spel, men när det släpptes kändes det som om utvecklingen påbörjats samtidigt som ”Duke nukem forever”. Till uppföljaren har ingenting förändrats.

Eller jo. En sak. Den här gången har High Voltage anlitat Jon St John som röstskådespelare. Just det, samma Jon St John som gjorde en viss hertigs röst i ”Duke nukem 3D”, från 1996.

Det är väldigt talande.

Meningslöst nonsens

”Conduit 2” är den rafflande historien om en man som vaknar upp på en oljeplattform, skjuter väldigt många soldater för att sedan bli uppäten av ett sjömonster, varpå han vaknar upp i Atlantis där han skjuter robotar och aktiverar en uråldrig cyborg med urringning som därefter teleporterar honom till Washington. Och så vidare. För spelets alla karaktärer är allt detta logiskt. För dess alla spelare är det meningslöst nonsens.

I övrigt känns ”Conduit 2” uråldrigt på precis alla sätt. Korridorerna, utomjordingarna och den oändliga ledan finns på plats, pussellösningen består av att springa fram och tillbaka på banorna och dra i spakar, och spelets enda försök till karaktärsutveckling inträffar när hjälten tar på sig röd stridsdräkt och döps om till ”The Destroyer”.

Har ingen ursäkt

Ja, det finns ett genomarbetat flerspelarläge, som kombinerat med den välfungerande kontrollen kan vara underhållande – men i sin helhet är spelet alldeles för likt tjogtals och åter tjogtals andra.

Och alla dessa har dessutom en ursäkt som ”Conduit 2” inte har.

De släpptes innan 90-talet tog slut.

FAKTA

➕➕ Conduit 2

Från 16 år

Format: Wii (499 kr)

Spela hellre: ”Half-life” (PC). I slutet av 1998 släpptes det, spelet som lade grunden till den moderna förstapersonsgenren och som än idag lyckas få nya spel att kännas föråldrade.

Visste du att... Matt Forbeck – en riktig författare! – har skrivit historien i ”Conduit 2”? Vi gissar, och hoppas, att detta arbete tog runt 16 minuter.

Just nu... utvecklar High Voltage Software ”The grinder”, som även det är en förstapersonsskjutare till Wii. Det kommer givetvis att innehålla zombies och vampyrer.

Följ Spela!

Vill du också ha koll på när vi publicerat nya recensioner, förtittar, krönikor och reportage?

Du kan följa Spela på både Twitter och Facebook.

Följ oss på Twitter här!

Följ oss på Facebook här!

Johan Martinsson

ARTIKELN HANDLAR OM