PSN online i Sverige igen

Men i Japan är det stopp

SPELA

Playstation Network är online igen i Sverige och i större delen av världen.

Men inte i Japan. Skälet?

De japanska myndigheterna tycker inte Sonys säkerhetsåtgärder är tillräckliga.

Nyligen kunde svenska Playstation 3-ägare äntligen spela online igen, 25 dagar efter att Playstation Network stängdes ner på grund av ett säkerhetsintrång.

Det råder inga tvivel om att Sony har rustat upp sitt försvar. Men frågan är exakt hur säkert PSN är?

I Japan är servrarna nämligen fortfarande offline eftersom de japanska myndigheterna anser att Sonys säkerhetsåtgärder alltjämt haltar.

Otillräckliga åtgärder

– Vi träffade Sony den 6 och 13 maj, och i huvudsak ville vi att de skulle garantera två saker, sa Kazushige Nobutani, chef på departementet för ekonomi, handel och industri, till Dow Jones Newswires.

– Den första är förebyggande åtgärder. Och den 13 maj hade Sony fortfarande inte åtgärdat vissa detaljer de sa att de skulle fixa på sin presskonferens den 1 maj.

Den andra sägs handla om hur Sony hoppas återfå konsumenternas förtroende.

– Det finns tidigare, liknande fall som orsakats av andra företag, och vi frågar oss nu om Sonys åtgärder är tillräckligt bra i jämförelse med de åtgärder som andra tagit.

Gratis spel

Kampen mot spelarnas ilska och besvikelse är dock inte begränsad till Japan. I Europa utgår ett speciellt kompensationspaket till alla drabbade, med 30 dagars gratis Playstation Plus-abonnemang (en tjänst som ger spelarna tillgång till exklusivt material av olika slag) och två valfri spel för gratis nedladdning. Titlarna som finns att välja mellan är ”Dead nation”, ”Infamous”, ”Little big planet”, ”Wipeout HD fury” och ”Ratchet and Clank: Quest for booty”.

Utöver detta utlovas ett helt nytt identitetsskydd – som dock bara ingår gratis i ett år, och bara i de länder där spelarna anses ha utsatts för risker av detta slag till följd av attackerna mot PSN. Sverige hör inte till dessa länder.

Huruvida detta är tillräckligt för att återställa spelarnas förtroende för Sony är en fråga som lär orsaka dem många sömnlösa nätter framöver.

Följ Spela!

Vill du också ha koll på när vi publicerat nya recensioner, förtittar, krönikor och reportage?

Du kan följa Spela på både Twitter och Facebook.

Följ oss på Twitter här!

Följ oss på Facebook här!

Jonas Högberg
Alfred Holmgren

ARTIKELN HANDLAR OM