”Man undrar hur Sony kunde låta det hända”

Svenska företaget direkt drabbat av PSN-avbrottet

SPELA

Efter ett flera veckor långt avbrott är PSN tillbaka. För spelarna har det uppmärksammade intrånget i Sonys databaser orsakat stor oro.

För spelföretagen kan skadan bli mer påtaglig än så.

PSN-krisen har, förutom spelarna, även påverkat spelutvecklarna och utgivarna. Ett av dessa företag är svenska Fatshark, vars kommande nedladdningsbara spel ”Hamilton’s great adventure”, försenas till PSN på grund av den senaste tidens serverstiltje. Vd:n Martin Wahlund är dock förstående.

”Värre för giganterna”

– Sånt där kan ju hända, men visst undrar man hur Sony kunde låta det ske, säger han till Spela. Det är inte så farligt för oss, det är nog betydligt värre för de stora giganterna. Vi påverkas inte ekonomiskt, men visst är det tråkigt.

”Hamilton’s great adventure” släpps till PC 31 maj. Planen var att spelet även skulle släppas till PSN, men i nuläget vet inte Wahlund när det kan komma att bli aktuellt.

”Hade kunnat vara förödande”

– Jaså, är PSN online nu? Ja, nej, vi får se när vi kan få upp spelet där, man måste skicka ut det flera veckor i förväg, och det lär ju fortfarande vara ganska turbulent på Sony. Dessutom riktar sig inte spelet till hardcoregamers så vi är inte lika beroende av spikade releasedatum som andra. ”Hamilton” är ju ett pusselspel för både barn och vuxna. Däremot hade det ju varit direkt förödande om det hade varit ett multiplayerspel.

Branschanalytiker som Michael Pachter har varit kritiska mot Sonys hanterande av krisen och menar att spelföretagets största utmaning i nuläget är att vinna tillbaka spelarnas förtroende. Wahlund håller dock inte riktigt med.

– På kort sikt kanske den stora publiken kan komma att påverkas av det här, men på längre sikt tror jag Sony kommer klara sig bra.

Följ Spela!

Vill du också ha koll på när vi publicerat nya recensioner, förtittar, krönikor och reportage?

Du kan följa Spela på både Twitter och Facebook.

Följ oss på Twitter här!

Följ oss på Facebook här!

Jonas Högberg

ARTIKELN HANDLAR OM