E-SPORTNYTT

Nyheter & snackisar från e-sportvärlden

1 av 5
FNATIC
SPELA

Vilka är de hetaste spelen, stjärnorna och snackisarna i e-sportvärlden?

Spelas Michael Gill har svaren.

E-sportsnackisen

SK får fribiljett till World Cyber Games?

Inför helgens svenska WCG-kval har arrangörerna fått ta emot en känga från en av Sveriges mest lovande ”Counter-strike”-spelare. Richard ”Xizt” Landström ifrågasätter valet att bestämma seedningsplacering med tärning. Det här ska enligt Xizt ha givit SK, som toppseedats, en fribiljett till WCG-slutspelet i Korea. Frågan är problemet ska lösas – det finns ju inga globala eller neutrala rankningssystem i ”CS”.
 

E-sportstjärnan

Dario ”TLO” Wünsch

Starcraft II

Förutom att vara en erkänt mångsidig ”Starcraft II”-spelare har tyske ”The Little One” också gjort sig känd som en humoristisk matchkommentator med stort hjärta. För en knapp vecka sedan livesände han en dygnslång spelsession där tittarna uppmanades att skänka pengar till Läkare utan gränser. TLO är särskilt svenskaktuell sedan han varit med och tagit initiativ till det proffshus där han och några av Sveriges bästa ”Starcraft II”-spelare nu bor.
 

E-sportspelet

Marvel vs Capcom 3

Ett av e-sportscenens allra senaste tillskott. Här handlar det om västerländska serietidningshjältar som slåss mot klassiska Capcom-karaktärer på ett 2D-plan. Men trots den lite lättsammare tonen som följer med ett vs-spel finns det många som tar det på blodigt allvar. Fightinglegenden Daigo ”The Beast” Umehara lät till exempel nyligen utmana hela världen inför sommarens stora fightingevent EVO 2011.
 

Gill gillar...

...(det svenska) uppsvinget för e-sporten, så klart. Att se datorspelsproffs i tv-sänd morgonsoffa är kanske exotiskt för de flesta – men det är bara att vänja sig, de är där för att stanna. Att den svenska närvaron är så stark i framför allt ”Starcraft II” och ”Counter-strike”, två av de absolut största e-sporttitlarna, gör inte saken mindre spännande.
 

Svensktempen

1. SK Gaming

Counter-strike

Den kanske allra mest klassiska esport-organisationen genom tiderna, Shroet Kommando (SK Gaming), har hamnat i blåsväder. De ansvariga för det svenska WCG-kvalet lät tärningen avgöra seedningsplats – och SK kom före Fnatic. Men var de värda det?

2. Marcus ”ThorZain” Eklöf

Starcraft II
20-årige ThorZain och vände upp och ner på halva ”SC2”-världen när han slog ut MC och Fruitdealer ur TSL-slutspelet. Sedan vände han och vann en enormt rafflande final mot landsmannen Johan ”Naniwa” Lucchesi. Missade dock WCG-kvalet på grund av sjukdom.

3. Jonathan ”Jinro” Walsh

Starcraft II

Efter en stekhet höst och vinter, med vinst i MLG Dallas och upprepade semifinalplatser i koreanska GSL har Jonathan ”Jinro” Walsh fullständigt rasat utför på världsrankingen. Lyckas han vända trenden på måndag, när han spelar GSL Super Tournament?

FAKTA

På gång

7 maj–4 juni Gosu Cup HoN #1. Med 3000 dollar i prispengar och några av världens hetaste lag som deltagare är Gosu Cup-finalspelet ett måste att kolla in för alla ”Heroes of Newerth”-intresserade.

28 maj WCG-kval på Inferno Online i Stockholm. Den här gången är det den svenska ”Counter-strike”-eliten som gör upp om en plats för sitt lag i World Cyber Games. Avgörande finalen spelas på Dreamhack Summer 2011.

30 maj En vecka efter premiären av GSL Super Tournament spelar Jonathan ”Jinro” Walsh sin första gruppspelsmatch i turneringen. 93 000 dollar vinner den av de 64 tävlande som går allra längst.

3–5 juni Årets andra (av sex) nedslag för den amerikanska Major League Gaming-touren sker i Columbus, Ohio. Här tävlas det i ”Halo: Reach”, ”Call of duty: Black ops” och ”Starcraft II”, om sammanlagt mer än en miljon dollar.

Följ Spela!

Vill du också ha koll på när vi publicerat nya recensioner, förtittar, krönikor och reportage?

Du kan följa Spela på både Twitter och Facebook.

Följ oss på Twitter här!

Följ oss på Facebook här!

Michael Gill

ARTIKELN HANDLAR OM