Kinesiska straffångar tvingas spela ”WoW”

Fångvaktarna tvingar dem
farma guld hela nätterna

ÖDE VÄRRE ÄN DÖDEN? ”World of Warcraft”.
SPELA

Det är ingen dans på rosor att sitta i fängelse i Kina. På dagen måste fångarna bryta sten i kolgruvorna.

Och på natten tvingas de spela ”World of Warcraft” 12 timmar i sträck.

I och med onlinerollspelet ”World of Warcrafts” stora succé på senare år har det blivit populärt i Kina att ägna sig åt så kallad ”gold farming”. Det är ett begrepp som används för att beskriva de användare som spelar spelet i syfte att samla ihop så mycket guld som möjligt för att sedan sälja det till lata europeiska och amerikanska spelare för riktiga pengar. Det är givetvis olagligt, men lockar hundratusentals i förhållandevis fattiga Kina tack vare de lukrativa möjligheterna.

Så till den grad att straffångar börjat utnyttjas som guldsamlare.

Fångvaktarna tog pengarna

The Guardian har pratat med en före detta fånge, Liu Dali, som nu avslöjar den bisarra tortyr han fick utstå i strafflägret Jixi, beläget i nordöstra Kina. Dagtid fick han slita hårt i en kolgruva och snida tandpetare tills händerna var blodiga. Nattetid tvingades han samla guld i ”World of Warcraft” för att göra fångvaktarna rika.

– Fängelsecheferna tjänade mer pengar på att tvinga internerna spela spel än de gjorde på det fysiska straffarbetet, säger Liu till The Guardian. Vi var 300 fångar som tvingades spela onlinerollspel. Vi arbetade i 12-timmarsskift i lägret. Jag hörde dem säga att de kunde tjäna mellan 5000 till 6000 kronor om dagen. Pengar som vi fångar aldrig såg röken av. Datorerna stängdes aldrig av.

Blev slagen med plaströr

Arbetstakten var stenhård, och straffet för de som inte orkade hänga med var brutalt.

– Om jag inte kunde nå min kvot för natten så straffade de mig fysiskt. De fick mig att stå med mina armar i luften och när jag återvände till min sovsal slog de mig med plaströr. Vi fick spela tills vi knappt kunde se längre.

Liu Dali satt fängslad mellan 2004 och 2007. 2009 skärpte Kina sina lagar gällande guldsamlande i spel, men Liu tror att kinesiska fängelser fortfarande tvingar sina interner att spela ”World of Warcraft” och liknande spel.

Följ Spela!

Vill du också ha koll på när vi publicerat nya recensioner, förtittar, krönikor och reportage?

Du kan följa Spela på både Twitter och Facebook.

Följ oss på Twitter här!

Följ oss på Facebook här!

Jonas Högberg

ARTIKELN HANDLAR OM