Så svarar EA-bossen på kritiken mot ”Fifa”

”Vi behöver biffa upp karriärläget, teamet har fokuserat på det”

KONTROVERSIELLT ”Jag vet att att vi fått några smällar för det de senaste åren”, säger Peter Moore om karriärläget i ”Fifa”-spelen. På bilden ”Fifa 12”.
SPELA

42 miljoner människor spelade ”Fifa” i någon form förra året. Och det är bara ”Fifa” – inte ”Madden”, inte ”NHL”, inte ”Tiger”.

EA Sports kanske inte gör alla sportspel i världen – men det är helt omöjligt att tala om sportspel utan att nämna EA Sports.

Spela fick en exklusiv intervju med högsta chefen Peter Moore i Los Angeles. Vi talade om kommande ”Fifa 12”, varför nästa ”NHL” inte kommer till pc, Markus Persson och Nintendos Wii U.

Idag: ”Jag vet att att vi fått några smällar för det de senaste åren”.

PETER MOORE

Känns det bra att vara Liverpool-supporter igen?

– Det känns bättre än det gjorde för ett halvår sedan, det är helt klart. Laget spelar med passion igen, Dalglish vet vad det innebär att sätta på sig en röd tröja. Roy Hodgson hade inte den förmågan, laget spelade inte för honom.

Skulle man någonsin kunna simulera den dramatiken med tränarbytet och spelarnas skiftande mentalitet och lojalitet i ett ”Fifa”-spel?

– Man skulle kunna simulera det. Det är lustigt, i årets ”Madden” gör vi något vi kallar ”dynamic player performance”. Så om saker och ting går dåligt så börjar en spelares självförtroende dala. Det gäller i synnerhet i amerikansk fotboll om till exempel en quarterback missat med några passningar – så kan man direkt se att han börjar spela mer konservativt och han blir rädd för att göra misstag. Och det kan vi simulera med ai:n i ”Madden”. Det är en något större utmaning i ”Fifa” på grund av spelets dynamik, med elva mot elva spelare. Men i amerikansk fotboll – absolut. Ta quarterbacks och receivers. Om till exempel receivern tappar några bollar så får de plötsligt något vi kallar ”alligatorarmar” där de blir lite mer rädda för att sträcka sig efter bollen. Det har vi byggt in i spelets artificiella intelligens. Ju längre spelet pågår och ju fler misstag som görs – desto mer benägna är de att göra ännu fler misstag. Men jag vet inte riktigt hur vi skulle göra det i ”Fifa”.

Skulle man kunna konstruera det i strukturen runt det som händer på planen – i karriärläget…

– Man skulle kunna göra det i karriärläget…

…med maktkampen i styrelserummen och så vidare.

– Well, då ger man sig in i rollspelens värld. Som vi gjort med den här titeln (pekar på en ”Fight night champion”-affisch, reds anm).

Det fungerade ju ganska bra.

– Det fungerade väldigt bra. Men då behövde vi inte svara inför någon eller få någons tillåtelse (”Champions” storyläge handlar om en påhittad karaktär, reds anm). Det finns rättsliga hinder när man ska porträttera verkliga människor och försätta dem i kontroversiella situationer. Och det handlar fotboll mycket om; skandaler utanför planen, spelarövergångar... men det är inte enkelt för oss att få grönt ljus för det.

Men ni har undersökt den möjligheten?

– Well, vi kikar på det med nyfikenhet. Och synen på att man skulle kunna göra ett klassiskt sportrollspel har alltid funnits. Som fotbollssupporter handlar det inte bara om vad som händer under nittio minuter en lördag; det handlar mycket om dramatiken runt om, kampen i styrelserummen, transferkostnaderna…

…rubrikerna.

– …ja, precis, transferkraven spelarna kommer med. ”Wayne Rooney vill lämna Manchester United!” ”Nej, det vill han inte!”. Sånt som pågår bakom kulisserna. Man skulle älska att kunna porträttera det, men jag tror jag att enda sättet att göra det är med en olicensierad produkt. Man kan helt enkelt inte hitta på saker om man ska använda verkliga personers identiteter.

– Så vi kikar på det och jag önskar att vi kunde göra något sånt här (pekar på ”Fight night”-affischen). Men med ”Fight night champion”-modellen byggde vi något vi kallade ”movie mode”. Du vet, man fightas för att få lämna fängelset. Man har alla ingredienser från ett klassiskt boxningsdrama; den korrupte promotorn, hans dotter blir kär i boxaren…

Det gjorde väldigt gott för själva matcherna – när mer än resultatet stod på spel.

– Det var fantastiskt. Eftersom det gav ett sammanhang i ringen. Och det här var ett varumärke som behövde något sånt, det var femte utgåvan – det är inte så lätt att variera boxningsspel. Så teamet tog en risk men det gav fin utdelning. Och det är ett spel som kan leva länge, ”Fight night champion” kommer att sälja bra i två år till.

Vad kan du berätta om karriärläget i ”Fifa 12”?

– Jag har inte riktigt dykt ner i det än. Men det är ett av de områden jag vet att vi fått kritik för de senaste åren. Vi behöver biffa upp karriärläget, teamet har varit fokuserade på det. Men David Rutter (producent på ”Fifa 12”) har inte haft någon genomgång med mig om det. Under en period anstränger jag mig för att inte vara i vägen för dem och sen, efter ett tag, går de igenom spelet med mig. Jag kommer att åka till Vancouver nästa vecka så just nu frågar du fel kille om du är ute efter någon som går igenom karriärläget grundligt. Men jag vet att att vi fått några smällar för det de senaste åren. Men jag vet också att teamet känner till det och jobbar på det.

Imorgon: "Jag har ett åtagande att tjäna pengar. Han har sitt eget varumärke och det är ”Minecraft”, han blir inte skyldig någon några pengar gissar jag. Det blir jag. Jag lever i en annan värld än honom."