E-SPORTNYTT

Nyheter & snackisar från e-sportvärlden

1 av 5
SUPER STREET FIGHTER IV: ARCADE EDITION
SPELA

Vilka är de hetaste spelen, stjärnorna och snackisarna i e-sportvärlden?

Spelas Michael Gill har svaren.

E-sportsnackisen

Super street fighter IV: Arcade edition

Capcom släppte nyligen senaste versionen av ”Street fighter IV” – ”Super street fighter IV: Arcade edition”. Fyra nya karaktärer, ombalansering av de äldre och en reprisfunktion som förbättrats avsevärt. Men är det verkligen rimligt att låta spelarna betala för nedladdningsbara uppdateringar? De inbitna vet dock bättre än att gnälla – för 15-20 år sedan tvingades de köpa helt nya spel för de små förbättringarna.
 

E-sportstjärnan

Abdisamad ”Spawn” Mohamed

Counter-strike

Abdisamad Mohamed fick datorspelande ordinerat från doktorn. Det var efter en fotbollsolycka, där Abdisamad bröt armbågen på två ställen, som han började spela ”Counter-strike”. Efter sejourer i klaner som Matrix och Team9 fann Spawn sig så slutligen i toppen av ”CS”-världen, där han bland annat signade upp för Ninjas in Pyjamas och SK. Den karismatiske e-sportaren sysslar numer med hårdvara och uppvisningsspel.
 

E-sportspelet

League of legends

Riot Games handplockade hemmasnickrande ”Defense of the ancients”-talanger för att göra ett eget actionpackat strategispel. Resultatet blev ”League of legends” – ”LoL”. Två lag med mellan en och fem spelare slåss mot varandra i matcher som går ut på att förstöra motståndarens bas och försvara sin egen. Spelets popularitet baseras delvis på att det är gratis – men kryddat med mikrotransaktioner.
 

Gill gillar...

...konservativa esportare. Visst är nyhetens behag oftast njutbart, men det är något speciellt med att se de gamla rävarna nöta spel från mitten av 90-talet – och med peppen intakt! Nöjet sitter inte i hur snyggt ett spel är. Och aldrig är det så tydligt som när man kör en ”Counter-strike 1.6”-match med sina gamla lagkamrater.
 

Svensktempen

1. Johan ”Naniwa” Lucchesi

Starcraft 2

Naniwas spel i Homestory Cup 3, där han bland annat slog koreanske MC, visar att svensken har en ljus framtid att vänta efter flytten till Sydkorea.
2. Johan ”Toxic” Quick

Quake live

Norrköpingsbördige Toxic kan det här med ”Quake live”. När amerikanska MLG firade 4 juli med uppvisningsmatcher fick vi ytterligare bevis på det.

3. Jonathan ”Jinro” Walsh

Starcraft II

Jinro har staplat förlusterna på hög under våren och misslyckades senast med att gå upp i högsta serien i koreanska GSL. Kanske vänder det snart.

FAKTA

På gång

9 juli CiG Girls ONLY! I en så mansdominerad sport är det viktigt att lyfta fram motsatsen. CiG-turneringen är för alla kvinnor som spelar på en nordamerikansk ”Starcraft 2”-server.

9–10 juli Intel Challenge Super Cup 8. I Cypersport Arena i Kiev, Ukraina, ställs återigen världens bästa lag i ”Counter-strike” mot varandra. Sverige representeras av SK och ESC.

13 juli Gigabyte Starcraft 2 Cup. Varje måndag på Europa-servern kommer Freaks 4U organisera ”Starcraft 2”-tävling. 100 euro i förstapris och öppet intag – men inte fler än 512 spelare.

Följ Spela!

Vill du också ha koll på när vi publicerat nya recensioner, förtittar, krönikor och reportage?

Du kan följa Spela på både Twitter och Facebook.

Följ oss på Twitter här!

Följ oss på Facebook här!

Michael Gill

ARTIKELN HANDLAR OM