Svenska styrkebesked i ”Starcraft”-turnering

Tysk eldsjäl arrangerar charmigt mästarmöte

SPELA

Slitna skinnsoffor och förtejpade fönster i en lägenhet i västra Tyskland. Här samlas världens bästa ”Starcraft 2”-spelare.

Foto: Fragbite
NANIWA

Tre mil från den holländska gränsen, i västra Tyskland, ligger Krefeld. Med sina 240 000 innevånare är den lilla staden inte känd för särskilt mycket alls. En stark textiltradition. Ett lokalt fotbollslag som vann tyska cupen 1985. Europas största företag specialiserat på mat för husdjur har sitt högkvarter här.

Men Krefeld har en hemlighet: Homestory Cup. Under en långhelg i juni samlades en stor del av världens ”Starcraft 2”-elit i en lägenhet här. Som om fotbollens Champions League-kvartsfinalister slutit upp för en miniturnering strax utanför Borås just efter att Barcelona vunnit över Manchester United.

Spel av yppersta klass

Eldsjälen Dennis ”Take” Gehlen är den som samlar ihop drygt 50 000 kronor, hyr en 190 kvadratmeter stor lägenhet och fyller den med teknisk utrustning. Sedan ringer han in en kock och ett gäng ”Starcraft 2”-proffs. I söndersuttna skinnsoffor vid förtjepade fönster sänder man sedan turneringen – och allt som händer runt omkring tävlingen – live på internet. Och spelarna själva kommenterar matcherna.

Men även om inramningen luktar buskisjippo är matcherna av yppersta klass. Det är inte nödvändigtvis prispotten som lockar – det är snarare prestigen som sätter stämningen. Och den här gången såg som mest 35 000 intresserade på Homestory Cup-strömmarna. De mest entusiastiska samlades på en pub i närheten av lägenheten där turneringen utspelades.

Svenska styrkebesked

Publiken bjöds stundtals på fenomenalt spel. Svenskarna Thorzain och, framför allt, Naniwa bevisade återigen sin styrka inför den kommande flytten till Sydkorea. Kanadensiske Huk, som precis vunnit Dreamhack Summer, tog hem förstaplaceringen efter fullständigt magiskt vältajmat spel.

Dennis Gehlen ser nöjt, om än något självkritiskt, tillbaka på evenemanget. Han vill att det ska växa. Bara det inte växer ifrån sin charm.

Michael Gill