Förkrossande kvinnokliché

Ms Splosion man är hårdare än originalet

SPELA

PLATTFORM Det har gått 30 år sedan den första kvinnliga spelhjälten söndrade och härskade i arkadhallarna. Hon var en gul cirkel med rosett och läppstift, till synes omättlig på frukt.

Ms Splosion man är inte lika rund, men i övrigt är hon lika schablonmässigt kvinnlig som Ms Pac-man. Om inte mer. Ms Splosion Man samlar på skor, dansar balett när hon går och fäller nästan konstant popkulturella citat (allt från Spice Girls till Nancy Sinatra) med en pipig och hysterisk röst.

Det är lika frustrerande som det är charmigt. Twisted Pixel har dragit i satirspaken så hårt att man stundtals får huvudvärk av alla ”kvinnor är så här”-skämt.

Samtidigt är ”Ms Splosion man”, precis som ”Ms Pac-man” på sin tid, ett mycket bättre spel än originalet. Den stenhårda plattformsaction som utmärkte ettan är här än mer utmanande, tack vare genialisk bandesign och, förvisso, oförlåtande trial & error.

Ms Splosion man kan spränga sig själv upp till tre gånger i luften, vilket effektivt är ett sorts trippelhopp. Variationen är berömvärd, det finns gott om kluriga pussel och plattformspassager så intrikata att de måste tajmas med stoppur.

Tro alltså inte för en sekund att titelns prefix innebär ett ”mjukare” spel, om vi nu ska gå utvecklarnas vimsiga vision om kvinnor till mötes. Snarare är det tvärtom. Ms Splosion man må vara en rosa kliché, men också en fullständigt hänsynslös sådan.

FAKTA

➕➕➕➕ Ms Splosion man

Från 12 år

Format: Xbox 360 (nedladdning, 85 kr)

Följ Spela!

Vill du också ha koll på när vi publicerat nya recensioner, förtittar, krönikor och reportage?

Du kan följa Spela på både Twitter och Facebook.

Följ oss på Twitter här!

Följ oss på Facebook här!

Jonas Högberg