– ”Farmville” rena stölden

Nya anklagelser mot
kontroversiella Zynga

SPELA

Spelföretaget Zynga firar stora triumfer med sitt ”Farmville” till Facebook.

Men är de verkligen de riktiga skaparna till storspelet?

Ett okänt spelföretag hävdar nu i en stämningsansökan att Zynga snott deras kod till sitt spel.

Zynga har genom åren anklagats för alla möjliga bluff och båg-fasoner. Bland annat ska ledningen ha uppmanat sina anställda att kopiera andra spel för snabbare utveckling.

Men nu visar det sig att den kontroversiella spelskaparen kanske till och med gjort mer än så.

Zynga stämda för stöld

Enligt Patent Arcade stämmer nu det Kalifornien-baserade spelföretaget Social Apps Zynga för en rad förseelser. I november 2008 släppte nämligen Social Apps ”My Farm” på Facebook. Ett halvår senare kontaktade Zynga Social Apps för att förvärva de intellektuella rättigheterna och källkoden till spelet. Ett avtal tecknades och när väl källkoden överlämnats avbröt Zynga all kontakt med sina välgörare. Social Apps fick varken några pengar eller en förklaring till det minst sagt märkliga beteendet. Och bara en månad senare, i juni 2009, släpptes ”Farmville”.

Kan röra fler spel

Social Apps kräver nu Zynga på minst 600 000 kronor för uteblivna betalningar. De vill även ha en del av de intäkter som ”Farmville” genererat, samtidigt tror de sig även ha rätt till pengar för spel som ”Frontierville”, ”Cityville” och ”Fishville” om spelen visar sig utgå från samma källkod.

Jonas Högberg

ARTIKELN HANDLAR OM