PS4 och Xbox 720 till julhandeln i år?

Konsolryktena ökar i styrka

Framtidens spelgrafik? Bilden är hämtad ur ett teknikdemo som ”Gears of war”-utvecklaren Epic visat upp.
SPELA

Årets tokigaste rykte?

Att både Playstation 4 och Xbox 720 släpps till julhandeln – i år.

Däremot talar mycket för att båda konsolerna kommer visas upp på E3.

Nintendos nya stationära konsol, Wii U, släpps i år någon gång mellan juni och december. Det har fått många att spekulera i att Sony och Microsoft kan vara på väg att skynda ut sina respektive kommande konsoler.

Respekterade branschsajten Industry Gamers har pratat med en anonym spelutvecklare som menar att julen 2012 inte alls är ett för tidigt släppfönster för Playstation 4 och Xbox 720.

Visas på E3 i år

– ”Grejen” med de här ryktena är inte att de kommer från konsoltillverkarna själva, utan snarare från chiptillverkarna. Alla indikationer från dem pekar på att saker och ting kommer förändras avsevärt kring november i år. Det är därför jag har förmodat sedan i mitten av förra året att vi kommer att få se nya lådor på marknaden till julen 2012.

Ett uppseendeväckande påstående, minst sagt. Något som inte är lika uppseendeväckande är antagandet att såväl Sony och Microsoft kommer visa upp sina nya konsoler på E3 i år. Det är MCV som har tagit del av uppgifter som säger att båda spelföretagen kommer dela med sig av sina framtidsplaner på den gigantiska spelmässan i Los Angeles om ett halvår. Sedan tidigare har det ryktats om att Microsoft, som har den äldsta hårdvaran på marknaden, börjar göra sig redo för att släppa nytt, men det ses som lite av en överraskning att även Sony ryktas visa ny hårdvara i år.

Sony skrattar bort ryktet

Varken pris eller släppdatum ska dock tillkännages eftersom konsolernas avslöjande mest ses som ett sätt att stjäla rampljuset från Wii U.

Sony Worldwide Studios chef, Shuhei Yoshida, tillfrågades om ryktena i en intervju med Computer and Videogames, och varken dementerade eller bekräftade uppgifterna.

– Jag vet inte vad du pratar om, skrattade Yoshida. Vi är fortfarande väldigt exalterade av Playstation 3.

Jonas Högberg

ARTIKELN HANDLAR OM