”Sony eller Microsoft slutar göra konsoler”

Gaikai-chef: Det kommer att bli den stora nyheten på E3

Sista Sony-konsolen? Som en blixt från klar himmel har det börjat spekuleras i att Sony kan låta bli att släppa en Playstation 4.
SPELA

Det blir ingen Playstation 4 på E3 i år, säger Sony.

Och nu menar en chef på molnbaserade speltjänsten Gaikais att en av de nuvarande konsoltillverkarna inte kommer släppa en ny konsol – alls.

Är det Sony som åsyftas?

Omvälvande rykten omger nästa generations konsoler. Tidigare i veckan rapporterade respekterade branschsajten MCV att både Playstation 4 och nästa Xbox ska visas upp på E3 i år.

Kaz Hirai, Sonys chef på konsumentsidan, förnekat dock bestämt ryktena i en intervju med Wall Street Journal, och menar att spelföretaget inte kommer tillkännage något alls på den stora spelmässan.

Sony ekonomiskt pressat

Något som gör Gaikais produktchef Nanea Reeves uttalande på elektronikmässan CES ytterst intressant. I sitt tal förutspådde hon att ”inte alla av de nuvarande konsoltillverkarna kommer ha ytterligare en generation. Det kommer bli den stora nyheten på E3”.

Om det ligger någon sanning i uttalandet avser Reeves antingen Sony eller Microsoft, med tanke på att Nintendos Wii U redan är utannonserad. Industry Gamers spekulerar i att det antagligen är Sony i så fall, eftersom företaget skulle få det svårare rent ekonomiskt att utveckla ännu en ny konsol. Sajten menar också att Sony mycket väl kan ha ett samarbete med Gaikai på gång. Gaikai är en molnbaserad speltjänst vars användare kan spela pc-spel direkt i webbläsaren.

Hintar om framtidens spel

På annat håll har Sonys teknologichef, Masaaki Tsuruta, pratat om vad Playstation 4, om den nu ens är under utveckling, kan komma att innehålla. Det var på International Electron Devices Meeting i Washington som han avslöjade att Sonys framtida spelprojekt bygger på väldigt avancerad forskning.

Tsuruda antydde att konsolen, om det nu är en konsol, kan komma att få så kallad ”super-hd” – otroligt hög upplösning – och haptisk feedback. Det senare syftar på teknologi som kan replikera fysiska förnimmelser, och kräver att maskinen ifråga kan avläsa användarens kroppstemperatur, puls och dylikt, samt ansiktsuttryck. Det ultimata målet är att maskinen ska kunna läsa och tolka känslor.

Jonas Högberg