Fuska i ”Farmville” – bedra din partner

Undersökning antyder samband mellan spelfusk och verkligt fusk

SPELA

Fuskar du i sociala tv- och datorspel?

Då är chansen större att du även parkerar på handikapprutan utan tillstånd, fuskar på prov och bedrar din partner.

Fuskar du i spel fuskar du antagligen i verkligheten också. Det är åtminstone vad resultatet av en undersökning utförd av Popcap, en av världens största spelutvecklare när det gäller sociala spel, antyder.

Av de 1201 spelarna från USA och Storbritannien som tillfrågades var det visserligen bara 101, eller 8 procent, som svarade att de fuskade regelbundet eller ibland, men resultaten är slående när fuskarna och ickefuskarnas vanor att tumma på den moraliska kodexen även i verkligheten jämförs.

Bryter oftare mot lagar

48 procent av fuskarna erkänner att de på ett eller annat sätt bryter mot rättsliga eller moraliska lagar, medan bara 14 procent av de som inte fuskar i spel säger sig fuska på riktigt.

Rapporten visar att 55 procent av de som spelar sociala spel är kvinnor, men det är männen som fuskar mest (54 procent).

53 procent av de som fuskar i spel säger att de fuskar på prov i skolan, 49 procent har bedragit sin partner någon gång och 43 procent fuskar med skatten.

51 procent av de som fuskar i spel medger att de stjäl handdukar, muggar eller andra saker från hotell. Av ickefuskarna är det bara 14 procent.

51 procent av de som fuskar i spel parkerar på handikapprutan utan tillstånd, medan det bara är 12 procent av de som inte fuskar i spel.

Det låga antalet fuskare kan bero på att hela 41 procent av de som inte fuskar i spel faktiskt inte är medvetna om att det går att fuska.

79 procent av fuskarna tycker att spelutvecklarna borde övervaka sina spel mer och banna de som fuskar.

”Inte överraskande”

– Det är inte överraskande att onlinefuskande speglar fuskande i verkligheten, även om folk bara experimenterar med möjligheterna, säger doktor Mia Consalvo vid Concordia University till Yahoo Finance. När mer och mer av våra dagliga system och processer flyttas till nätet och vi separeras från mänsklig kontakt (ladda ner musik, fixa med skatten online) så får det riskerna att verka mindre, eller att de inte känns som brott överhuvudtaget.

Jonas Högberg