Minecraft uppe i 20 miljoner användare

Markus Persson: Okej att ladda ner mitt spel illegalt

SPELA

Att Markus Persson är ganska liberal när det gäller illegal nedladdning är känt sedan tidigare.

Men nu uppmanar han sina fattiga fans att faktiskt ladda ner piratkopior av ”Minecraft”.

Samtidigt har spelet nått otroliga 20 miljoner användare.

Markus Persson är inte som andra utvecklare. Speciellt inte när det gäller den heta potatisen illegal nedladdning. ”Minecraft”-skaparen åskådliggjorde sina åsikter i ämnet när han gästade Game Developers Conference förra året.

”Inte stöld”

– Piratkopiering är inte stöld, sa Persson då. Om du stjäl en bil så försvinner originalet. Om du kopierar ett spel så finns det helt enkelt fler av dem i världen. Det finns inget som en ”förlorad försäljning”. Är en dålig recension en förlorad försäljning? Eller kanske ett missat släppdatum?

I förra veckan förtydligade Persson att det här resonemanget fortfarande gäller. Ett fan meddelade Persson via Twitter att han inte hade råd att köpa ”Minecraft” och undrade om han kunde få ett gratiskonto – annars skulle han införskaffa spelet illegalt. Något som Persson inte var det minsta brydd över.

”Köp om du gillar det”

– Bara ladda ner det, skrev han. Om du fortfarande gillar det när du har råd med det i framtiden, köp det då. Och glöm inte att skämmas en smula. ;)

Den här attityden har tydligen lönat sig. Spelet har sålts i 4,6 miljoner exemplar och gratisversionen nådde häromdagen fantastiska 20 miljoner användare. Persson satte det hela i perspektiv, än en gång på Twitter:

– Om man drack fyra liter om dagen så skulle det ta en miljon år att dricka 20 miljoner människor i vätskeform.

Jonas Högberg