”Nästa konsolgeneration kommer vara den sista”

Chefen för svenska Paradox Interactive väckte spelarnas vrede med sitt förutsägelse

Fredrik Wester
SPELA

Konsolerna är dödsdömda. Fysiska spel är snart ett minne blott.

Det menar svenska spelföretaget Paradox chef, Fredrik Wester.

– Om sju, åtta, tio år så har jag väldigt svårt att se att man sitter med en sån hårdvara framför tv:n på det sättet vi gör idag, säger han till Spela.

Är nästa generations konsoler den sista?

Svenska Paradox Interactives chef, Fredrik Wester, tror det. På spelföretagets årliga tillställning i förra veckan spådde han i sitt tal att konsolerna är på väg att försvinna, och att det inom kort inte kommer finnas några fysiska spel längre.

Det är ett uttalande som uppmärksammats stort i spelvärlden, och uppenbarligen är det ett ganska kontroversiellt sådant. Det vittnar Wester om själv när Spela når honom på telefon.

– Ja, det är ju ganska roligt att få en tio sidor lång hattråd på Go Nintendo.com, säger han med ett skratt.

Jaså, minsann?

– Ja, och även på en massa Xbox-forum, varav en var på arabiska, tror jag. Jag är lite förvånad faktiskt. Folk tror väl att jag ville bjäbba upp mig mot Microsoft, Sony och Nintendo, men det är inte alls så.

Tydlig utveckling

Wester menar att utvecklingen de senaste åren talar för sig själv. Större delen av Paradox intäkter på pc-sidan, närmare bestämt 95 procent, kommer från digital försäljning av nedladdningsbara spel. För sex år sedan var siffran 1,5 procent.

Konsoltillverkarna har länge stretat emot, eftersom de får licensintäkter på varje fysiskt spel som säljs.

– Nu vill även deras kunder köpa digitalt, de flesta kunderna vill faktiskt inte köpa spel i butik längre. Man anklagar kunderna för att vara konservativa, och säger att folk alltid kommer vilja ha en låda, men så är det inte.

Med det i åtanke anser Wester att nästa generations konsoler kommer att ha nedladdning som fokus. Och när de gjort sitt kommer spelen att integreras i själva tv:n, via en lokal processor eller genom streaming.

– Vi kommer kanske ha en Microsoft-tv, Apple-tv eller dylikt i våra vardagsrum. Vi på Paradox har ju beställt en Samsung smart-tv till kontoret bara för att kolla hur App-butiken ser ut. Och den befinner ju sig på barnstadiet fortfarande, men det är en trevlig idé.

Kommer byggas in i tv:n

Men du tror alltså att om eller när en Apple-tv eller liknande släpps så kommer de tre stora konsoltillverkarna att ansluta sig till den?

– Ja, eller Microsoft kanske har sin egen skärm. Tänk så här: för 15 år sedan fanns det ju ingen idé att integrera underhållning i tv:n på samma sätt därför att alla hushåll inte spelade spel. Spel var en sidounderhållning. I dagsläget har nästan 100 procent av alla hushåll någon form av spel, och då finns det en helt annan idé att integrera med tv:n istället för att ha en fristående konsol.

Wester menar att det inte finns något reellt hinder, hårdvaran i konsolerna är ändå så pass billig att framtidens tv-apparater kan inkludera den utan några större kostnadspålägg. Poängen är att få folk att handla via tv:n, och det är något som Wester tror kommer slå igenom stort snart.

– Om sju, åtta, tio år så har jag väldigt svårt att se att man sitter med en sån hårdvara framför tv:n på det sättet vi gör idag.

Jonas Högberg