Nintendos brakförlust

Går back med närmare sex miljarder kronor

Olycksbarnet Prissänkningen på Nintendo 3DS har ökat försäljningen – och Nintendos förlust.
SPELA

Nintendo 3DS säljer som aldrig förr.

Trots detta är läget mörkt för Nintendo.

Spelföretaget ser nu ut att göra sin första förlust på 30 år.

Många dömde ut Nintendo 3DS efter konsolens svaga första halvår på marknaden. Efter att Nintendo sänkte priset har det dock gått betydligt bättre. 15 miljoner enheter och 28 miljoner spel har sålts hittills, meddelar Edge.

Förlusten mångdubblas

Men det här har inte bidragit till några större intäkter för det Kyoto-baserade spelföretaget, eftersom varje 3DS sålts med förlust efter prissänkningen. Det är också något som kommer lämna ett ganska dramatiskt avtryck på Nintendos årsredovisning. Speljätten har inte gått med förlust på 30 år – en trend som oundvikligen kommer brytas när deras finansiella år avslutas 31 mars. Tidigare uppskattade Nintendo att de skulle gå back med 1,7 miljarder kronor. Nu reviderar man den siffran till – 5,6 miljarder.

Inte helt nattsvart

Nintendo menar att de katastrofala siffrorna inte bara har att göra med 3DS-trubblet. Man har även sänkt priset på Wii, och sålt betydligt färre spel än vad man hoppats på. Dessutom har den starka yenen inte gynnat spelföretaget som får sina största intäkter från den amerikanska och europeiska marknaden.

Läget är dock inte helt nattsvart. Det närmaste året kommer nämligen 3DS att säljas med vinst, tack vare att priset på komponenterna blir billigare.

Men visst är det ett skakat Nintendo som nu förbereder sig för ännu ett nytt konsolsläpp – Wii U – till jul. Computer and Videogames har tagit del av uppgifter inifrån företaget som påstår att Nintendo funderar på att byta namn på konsolen, eftersom folk i allmänhet ännu inte förstått att det rör sig om en helt ny maskin. Liknande bekymmer har man haft med Nintendo DS och Nintendo 3DS.

Jonas Högberg

ARTIKELN HANDLAR OM