”Mojang är oansvariga”

Rasistskandal i Minecraft orsakar upprörda känslor

Svensk supersuccé ”Minecraft” är ett indiespel (ett spel utvecklat på liten budget av några få utvecklare) som låter dig konstruera nästan vad du vill, i en slumpgenererad värld där allt är uppbyggt av kuber.
SPELA

”Du är en neger”.

Den hälsningen mötte spelarna i en testversion av svenska ”Minecraft”.

– Det är vidrigt, kommenterar en spelare på sajten Joystiq.

Det var nog en och annan som satte kaffet i vrångstrupen när de satte igång svenska succéspelet ”Minecraft” i helgen. På menyskärmen, där det vanligtvis brukar stå ”enkelspeler” (en spelare) när man har språket inställt till afrikaans, stod det helt plötsligt: ”du är en neger”.

Det rör sig tack och lov inte om något rasistiskt tilltag från någon av de anställda på Mojang. Jens Bergensten, huvudutvecklare för ”Minecraft”, förklarar för Kotaku att den olyckliga incidenten långt ifrån drabbade alla ”Minecraft”-spelare, och kommer från en tillfällig version av spelet som vissa användare tillåtits vara med och testa.

”Förstörs av skämtare”

– I de här tillfälliga versionerna finns det ungefär 50 språkfiler som översätts av communityt, och det händer att de förstörs av skämtare, säger Bergensten. Spelarna hittar och rättar till de här missarna snabbt, så de tas bort i den nästkommande versionen.

Eftersom uppdateringarna alltid sköts veckovis så kommer koden med det rasistiska skällsordet inte att åtgärdas förrän på torsdag. Bergensten menar att han bara gör panikuppdateringar när spelet drabbas av rejäla buggar.

Reaktionerna bland spelarna har varit blandade. Vissa har sett det inträffade som en bagatell, vilket fått andra att reagera kraftigt. Så här skriver signaturen ”thechaos” i en kommentar på Joystiq:

– Det jag inte förstår är att ifall det här hade varit Electronic Arts, Activision eller någon annan stor utgivare så hade folk gjort en stor grej av det här, men när det gäller ”Minecraft” fnissar de bara. Berätta hur det går ihop?

– Mojang har ett enormt följe av 13–15-åringar som på något sätt tycker att det här är kul. Det är faktiskt ganska vidrigt. Mojang är ett oansvarigt företag som fortsätter försätta sig självt i dåliga situationer, svarar ”KuztomX”.

”Minecraft” blir Lego

En betydligt gladare nyhet för Mojang och ”Minecraft” är att det byggklossliknande spelet håller på att föräras en egen Lego-kollektion. Mojang pitchade idén till det danska leksaksföretaget i december förra året och efter ett oerhört positivt gensvar från fansen står det nu klart att spelvärldens eget Lego-substitut kommer få en fysisk motsvarighet inom kort. De intäkter Mojang får från samarbetet kommer skänkas till välgörenhet.

Jonas Högberg