Zynga anklagas för stöld – igen

Anses ha kopierat populära spelidéer till sina egna spel

SPELA

Även i spelvärlden krävs det hårt arbete för att nå toppen.

Om man inte tar mer eller mindre ohederliga genvägar, det vill säga.

Två spelföretag anklagar nu ”Farmville”-utvecklaren Zynga för att ha kopierat deras spel.

Speljätten Zynga, skaparen av de omåttligt populära Facebook-spelen ”Farmville” och ”Cityville”, befinner sig i blåsväder igen. Det Kalifornien-baserade företaget är ökänt för sina närmast ohederliga affärsmetoder, något som varken vd:n Mark Pincus eller före detta anställda hymlat med.

Zynga har anklagats för att ha kopierat andra spel många gånger om, förra året stämdes de av utvecklaren SocialApps som hävdade att ”Farmville” var en ren kopia av deras spel, ”Myfarm”.

Sarkastisk hälsning

Liknande beskyllningar har kommit den senaste veckan från inte mindre än två olika spelutvecklare. Båda har dock valt att visa sitt missnöje på ett lite annorlunda sätt: genom bilder som påvisar likheter spelen emellan – och sarkastisk glädje över att ha blivit ”uppmärksammade” av Zynga.

Nimblebit, som menar att Zyngas ”Dream heights” är ett plagiat av deras skyskrapebyggarspel ”Tiny tower”, var först ut:

– Kära Zynga (alla 2789 av er!), vi märkte att ni är på väg att lansera ett nytt Iphone-spel kallat ”Dream heights”. Grattis! Vi skulle vilja tacka er för att ni är sådana stora fans av vårt ”Tiny tower”, som blev utnämnt till årets Iphone-spel! Lycka till med ert spel, vi ser fram emot att få inspirera er med våra framtida spel! Med vänliga hälsningar (från oss tre), Nimblebit.

”Inte acceptabel strategi” – enligt Zynga

Häromdagen hakade Buffalo Studios på, och skickade en egen hälsning till Zynga, med anledning av kommande ”Zynga bingo”:

– Hej Zynga! Vi är rörda över att ert spel har inspirerats så av vår innovativa produkt, ”Bingo blitz”. Ni har uppenbarligen spelat ”Bingo blitz”... EN HEL DEL... tillsammans med över en miljon dagligt aktiva användare.

Det är oklart om de två utvecklarna planerar att stämma Zynga. I så fall borde de lära av – Zynga självt. Förra året stämde nämligen spelföretaget brasilianska spelutvecklaren Vostu för flertalet upphovsrättsbrott, enligt Edge.

– Uppenbara intrång på våra kreativa varumärken är inte en acceptabel affärsstrategi – det bryter mot lagen, sa Zyngas chefsjurist, Reggie Davis, om det hela.

Jonas Högberg

ARTIKELN HANDLAR OM