Veckans bästa mobilspel

Jonas Högberg guidar dig till guldkornen i app-affären

1 av 13
SPELA

Spela listar varje vecka de tio mest populära Iphone-, Ipad- och Android-spelen – och visar dig var du hittar de allra bästa.

Den här veckan leker vi gud, spelar flummig biljard, driver restaurang, minns tecknade tv-serier från 80-talet och polar med solen.

VECKANS GULDKORN

Incoboto

Ipad (28 kr)

”Incoboto” är en av de mest deprimerande solskenshistorier jag tagit del av.

Det är också årets hittills bästa Ipad-spel. Mycket tack vare att det lyckas balansera de där två ytterligheterna så snyggt. Det är ömsom bedårande, ömsom fasansfullt. Hela tiden fantastiskt.

Skådeplatsen är förlagd till en galax som håller på att dö. Alla solar har brunnit ut och slocknat för gott. Civilisationen är ett enda stort skrotupplag av vissna minnen som håller på att blekna. Och där, i centrum, står en liten pojke med gult, fyrkantigt huvud och en rymdhjälm. Han heter Inco, har inte en vän i världen och lever på lånad tid.

Som tur är kommer det någon till undsättning. Och inte vem som helst: en sol. En livs levande sol med ett namn – Helios. Tillsammans påbörjar Inco och Helios en resa som går mellan utdöda planeter och enorma, inaktiva maskinerier. Det de söker är ett svar på en mycket tung fråga: varför?

”Incoboto” är en säregen upplevelse. Det plattformas i bästa ”Super Mario galaxy”-stil med hopp mellan pyttesmå himlakroppar och det pusslas i ”Portals” anda med diverse teleportörer. Helios kan koncentrera sin solenergi genom en lins och därigenom hitta gömda knappar och föremål, dessutom kan han rensa bort svarta hål. Pusslen är lysande – precis lagom svåra och intrikata.

Men det som verkligen får ”Incobotos” livlösa världar att – leva upp – är de många skyltar som ligger utplacerade lite här och var. De bjuder allt som oftast på stor humor i sina bångstyriga och närmast infantila förmyndaruppmaningar (”The Corporation: Doing our best to stop you from doing your worst”). Samtidigt finns det även skelett som lämnat efter sig ledtrådar och ångestfyllda sista ord.

”Incoboto” är ett spel som får det att både sticka till och värmas i hjärtat. Det är underfundigt, smart och charmigt. Och vackert som en – soluppgång.
 

VECKANS HARDCORESPEL

Magnetic billards: Blueprint

Iphone/Ipad (Gratis/55 kr)

De extremt håriga övervintrade hippiebröderna John och Ste Pickford har gjort spel sedan början av åttiotalet, och även om deras kluriga alster aldrig nått en särskilt stor publik är de själva kultfigurer sedan länge.

Och nu har de äntligen gjort ett spel som faktiskt gjort dem förtjänta av den statusen. ”Magnetic billiards: Blueprint” är en egensinnig variant av biljard – och kattmynta för alla eftertänksamma high score-junkies. Målet är att pricka kulor av samma färg; kruxet är att bollarna klistras fast vid varandra när de väl kolliderat. Poängen blir högre ju fler kulor av andra färger man snuddat på vägen fram och om man klarat av att studsa bollen mot väggarna först.

Lyckas man även bilda särskilda klustermönster skenar multiplikationsmöjligheterna iväg lika snabbt som en sockerhög femåring på tivoli.

Den svajiga pianomusiken och den skönt energiska estetiken får en att tro att man stigit in i en vaudevilleshow från sekelskiftet. Det är en illusion man gärna stannar kvar i så länge som möjligt.

VECKANS CASUALSPEL

Open sea

Android (7 kr)

Vad gör man om man jagas av egyptiska mumier och ett hav råkar stå i vägen? Tips: man bygger inte en bro. Speciellt inte när man har Guds pekfinger i hölstret.

Det finns gott om ganska värdelösa bibelspel där ute, men ”Open sea” visar att det faktiskt går att göra alldeles utmärkta spel av det stoff som återfinns i böckernas bok. Spelaren, eller Gud om man så vill, ska här dela på havet med sitt finger och guida Moses och hans folk till säkerhet. Men det är inte alltid så lätt. En oproportionerligt stor del av Guds utvalda har nämligen narkolepsi och kan somna på stående fot, gamla gubbar har inte direkt bråttom, fyllon vandrar runt helt oregerligt, vissa drabbas av panik. Tur då att man har makten att styra enskilda vågor och kan sätta fart på eftersläntrare med blixtnedslag. Ibland dyker Jesus upp och skänker alla förmågan att gå på vattnet en kort stund, ibland är det Noa som bränner förbi med arken och plockar upp de som håller på att drunkna.

Nej, ”Open sea” skulle knappast godkännas av bokstavstrogna och rabiata kristna, men så är det inte heller menat för dem. Vi som inte har något emot att få leka Gud en stund tackar och tar emot.

VECKANS DYRGRIP

Cafeteria Nipponica

Android (32 kr)

Har du ett liv och vill fortsätta att ha ett liv – håll dig borta ifrån Kairosofts spel. Deras djävulskt beroendeframkallande simulatorer är en tids-/relations-/jobbdödare bortom all mänsklig rim och reson.

”Cafeteria Nipponica” är deras senaste verk, och här handlar det, som titeln antyder, om att driva en restaurang. Hantverket och upplägget är sig likt: man anställer personal, utvecklar nya rätter, bygger ut och breddar sin kundkrets tack vare specialerbjudanden.

Och visst drabbar det mig nästan lika mycket som när jag spelade ”Game dev story” första gången. Problemet är bara att vi sett det här nu. Inte bara en gång, inte två gånger – utan snart tio. ”Cafeteria Nippon” överraskar inte det minsta. Det hindrar dock inte Kairosoft från att fortsätta att förföra med sina pixelperfekta spel.

VECKANS GRATISSPEL

Saturday morning RPG

Iphone/Ipad (Gratis/15 kr)

Om det är något som jänkarna kan så är det nostalgi. ”Saturday morning rpg” är en enda hyllning till de tecknade tv-serier som gick på lördagsmornarna i USA på åttiotalet. Och växte man som jag upp på 80- och 90-talet så har man givetvis dem i färskt minne, även om man råkar vara svensk.

Referenserna till ”He-man”, ”Smurfarna” och ”GI Joe” står som spön i backen, och visst påminner den ungdomlige hjälten Marty en hel del om en viss Marty McFly från ”Tillbaka till framtiden”.

Men ”Saturday morning rpg” klarar av att stå på egna ben också. Rollspelsstriderna är egentligen spelets starkaste kort med sina knasiga specialattacker (Optimus Prime!) och smarta, tajmade knogmackor.

Den första episoden är gratis, de efterföljande kostar 15 kr styck. Vilket är en bra deal för alla hugade nostalgiker som känner för att återbesöka några av sina mest helgade stunder från barndomen.

Iphone-toppen

1. Angry birds space

2. Draw something

3. Where’s my water?

4. Infinity blade

5. Clear vision

6. Angry birds

7. Tap the frog 2

8. Fruit ninja

9. Tetris

10. Toca doctor

Ipad-toppen

1. Skylanders cloud patrol

2. Angry birds space HD

3. Ibomber defense pacific

4. Where’s my water?

5. Infinity blade

6. Real racing 2 HD

7. Lego Harry Potter: Years 1–4

8. Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet

9. Draw something

10. Civilization revolution

Android-toppen

1. Draw something

2. Angry birds space

3. Cut the rope: Experiments

4. Wordfeud

5. Where’s my water?

6. Cut the rope

7. Reckless racing 2

8. Fruit ninja

9. Train crisis HD

10. Doodle jump

Jonas Högberg