Mörk framtid – enligt ”Civ II”

Klassiska strategispelet Civilization II förutspår dystert öde för jorden

SPELA

Hur ser jorden ut år 3991?

För att ta reda på det har en man spelat samma ”Civilization II”-match i ett decennium.

Och svaret är inte upplyftande.

Den tredje upplagan av”Civilization” – den strategiska världssimulatorn som låter spelaren kontrollera en civilisation från förhistorisk tid och framåt – släpptes 2001. Den fjärde 2005. Den femte 2010.

Men det har inte en man som kallar sig Lycerius brytt sig om. Istället har han bara fortsatt att spela samma ”Civilization II”-match – i tio år. Enligt spelets inbyggda tideräkning har han simulerat jordens utveckling ända fram till år 3991, långt längre än någon annan ens har kommit på tanken att göra. Och hans rapport från den här framtiden är skakande:

”Fruktansvärd mardröm”

– Vår planet har förvandlats till en fruktansvärd mardröm, fylld av lidande och ödeläggelse. De tre återstående supermakterna strider konstant om de få naturresurserna som återstår i en värld som dussintals kärnvapenkrig har reducerat till en obeboelig ödemark.

Som konsekvens av de otaliga kärnvapenkrigen har polarisarna har smält, vilket har förvandlat hela jorden till ett strålskadat träsk, där inget går att odla. Världens befolkningsmängd har reducerats till en tiondel av vad den var år 2000. De tre supermakterna – för övrigt amerikanerna, kelterna och... vikingarna – har fört konstant krig mot varandra i 1700 år, och Lycerius ser inte några som helst möjligheter till fred.

Användarna räddar världen

– Så fort vi har undertecknat en vapenvila så överraskningsanfaller vikingarna antingen mig eller Amerika nästa runda, ofta med atomvapen, säger Lycerius uppgivet.

I sin redovisning på den användargenererade nyhetssajten Reddit ber Lycerius om hjälp från världens ”Civilization II”-spelare.

– Jag vill återuppbygga världen. Men jag förstår inte hur det ska gå till, säger han.

Lyckligtvis har tusentals nyfrälsta fans av det klassiska strategispelet kommit till hans hjälp, och till slut presenterade Reddit-användaren stumpster den så kallade ”58-årsplanen”, där han beskriver vägen till fred.

Johan Martinsson

ARTIKELN HANDLAR OM