- Xbox 720 kostar 700 kr

Spås bli en kabel-tv-box

1 av 11
Så här ser framtidens spelgrafik ut om Square Enix får bestämma.
SPELA

Analytikern Michael Pachter hävdar att Xbox 720 bara kommer kosta drygt 700 kronor.

Anledningen är att han tror att Microsoft kommer erbjuda konsolen som en del i en deal med olika kabel-tv-bolag.

Spelbranschanalytikern Michael Pachter uttalar sig ofta och gärna. Och när det gäller Microsofts kommande nya spelkonsol har han en hel del att säga. Bland annat att han tror att Xbox 720 kommer släppas under våren 2014 och att Microsoft bara kommer tillverka ett par miljoner exemplar till släppet.

Men det som tveklöst väckt störst uppmärksamhet är Pachters spekulation kring priset: 99 dollar. Drygt 700 kronor. För framtidens spelkonsol.

”Microsofts avsikt är uppenbar”

Det är den nya tjänsten Smartglass, som Microsoft utannonserade på årets E3 och som låter valfri smartphone och surfplatta interagera med Xbox 360, som gett Pachter den här idén. Han tror att den amerikanska teknikjätten kommer satsa stort på tv och samarbetspartners till nästa spelkonsol.

– Jag tycker att det är ganska uppenbart att Microsoft har för avsikt att kunna lansera Xbox 720 som en kabel-tv-box, säger han till X360 Magazine.

Pachter menar att konsolen kommer fungera både som digital-tv-box och som spelkonsol, att Smartglass kommer vara fjärrkontrollen och att Windows 8 kommer tillåta apparaten att visa olika tv-kanaler på de många olika skärmar som finns i hushållen nuförtiden.

”Pilotprogram” redan lanserat

– Jag tror att det här är den största delen i släppet eftersom det kommer låta Microsoft ta del av den månatliga betalningen för folks kabel-tv. Det finns 85 miljoner hushåll i USA som antingen har kabel- eller satellit-tv, och om Microsoft kan sälja en Xbox 720 till hälften av dem och inkassera en Xbox Live Guld-avgift på fem dollar från alla så snackar vi stora vinster.

Att Pachter nämner en prislapp på just 99 dollar för konsolen beror på att Microsoft redan sjösatt ett liknande projekt med Xbox 360 för samma summa i USA. Konsumenten förbinder sig att betala 15 dollar (ungefär 100 kronor) i månadsavgift i två år, men får då Xbox Live Guld och Kinect på köpet. Microsoft menar själva att det här ”pilotprogrammet” är avsett som ett test för framtiden.

Jonas Högberg

ARTIKELN HANDLAR OM