Bara gratis spel på nya konsolen

Baseras på Android – ska säljas för bara 700 kronor

Ouya
SPELA

En ny spelkonsol är under utveckling, men det är inte Wii U, Playstation 4 eller Xbox 720 det handlar om.

Ouya, som den heter, är istället en Android-baserad konsol som kommer säljas för vrakpriset 700 kronor.

Och alla spel kommer vara gratis.

Nintendo, Sony och Microsoft får konkurrens på konsolmarknaden. Uppstickaren Ouya använder sig av Android som plattform, ska kosta 99 dollar (drygt 700 kronor) – och alla spel kommer att vara gratis.

Utvecklingsutrustning på köpet

Dessutom hävdas det i projektbeskrivningen på sajten Angellist att hårdvaran ska vara byggd för att hackas och att alla kunder som köper konsolen i butik ska få utvecklingsutrustning på köpet. Alla ska med andra ord kunna bygga och släppa spel till Ouya.

Konsolen befinner sig än så länge i ett tidigt utvecklingsstadium, men har designats av Yves Béhar, mannen som låg bakom utseendet på de små och billiga datorer som skeppats ut till fattiga barn världen över i det uppmärksammade One laptop per child-projektet.

Vill omforma spelmarknaden

– Jag tror på omstörtande företag och produkter som försöker omforma industrier, skriver Béhar på Angellist. Ouya är en öppen spelkonsol och plattform som tillåter människor att bygga, skapa och dela med sig av de spel de älskar. Det här ”skapar”-fenomenet som har genomsyrat så många andra industrier saknas ännu i spelindustrin, men det ska Ouya ändra på.

En rad andra kända spel- och teknologi-personligheter är också knutna till Ouya, däribland Ed Fries (tidigare Microsoft), Julie Uhrman (tidigare IGN) och Muffi Ghadiali (tidigare Lab126 på Amazon som skeppade läsplattan Kindle).

Många frågar sig nu om Ouya kan komma att ta över konsolmarknaden på samma sätt som smarta telefoner och surfplattor tagit över den bärbara marknaden.

Jonas Högberg