Twitter-skämt fick Molyneux att sluta

Fick prestationsångest av parodin ”Molydeux”

”Fable III”
SPELA

För några månader sedan packade spelskaparen Peter Molyneux sina saker och slutade på Microsoft-ägda Lionhead Studios.

Nu avslöjar han en av anledningarna till att han valde att säga upp sig: han vill ha möjligheten att göra lika knasiga spel som Twitter-skämtaren ”Peter Molydeux”.

Foto: Henrik Rudin
Peter Molyneux

Peter Molyneux har skapat några av spelhistoriens mest uppmärksammade och innovativa spel (”Populous”, ”Dungeon keeper”, ”Black & white”,

), men han har kanske gjort sig allra mest känd som mannen som överdriver och hajpar sina kommande spels förmågor och förträfflighet. Något han fått ta emot en hel del skit för – men som också gett honom många fans, eftersom det är så smärtsamt tydligt att Peter Molyneux vill så mycket med sina spel.

Parodin blev ett fenomen

Ett av Molyneux fans har tagit fasta på den där mentaliteten och skapade för några år sedan ett anonymt Twitter-konto vid namn ”Peter Molydeux” där hen halvt på skämt, halvt på allvar började spy ur sig förslag på oortodoxa spel och uppfinningsrika, skruvade tankar. Som ett spel där själva avataren är rädd för spelaren och blir nervös om man trycker för hårt på knapparna. Eller ett spel där man ska gå med i protestmarscher i syfte att ändra på reglerna i själva spelet.

Molydeux har snabbt blivit ett fenomen i spelvärlden och tidigare i år anordnades en festival i hens ära där indieutvecklare världen över försökte göra verklighet av de idéer som presenterats på Twitter-kontot.

”Molydeux är fantastisk”

Och uppenbarligen har det hela nu gått varvet runt. Peter Molydeux, som startade som en reaktion på Peter Molyneux kaxiga utfall och idéer, är nu den som inspirerar den 53-årige legenden själv. Under en frågestund på brittiska spelmässan Rezzed häromveckan avslöjade nämligen Molyneux att Molydeux var en av anledningarna till att han slutade på Microsoft-ägda Lionhead Studios i våras.

– Jag kan säga en sak: han är långt roligare, betydligt mer modig och avsevärt mer engagerande än vad jag någonsin kommer att vara, sa Molyneux. Han kommer ständigt på nya otroliga och fantastiska idéer.

– Han är dessutom en annan anledning till att jag slutade på Microsoft. Helt klart. Han fanns där ute, och jag följde och skrattade åt hans tweets antagligen mer än någon annan. Den här killen, han kan göra allt det där, han kan vara så fri, han kan utforska de där idéerna som att kasta bebisar i hål – det skulle man aldrig kunna göra med det företagsmaskineri som finns på Microsoft.

– Jag tycker att han är fantastisk, och jag skulle älska att se några av de där idéerna bli riktiga spel. Jag hoppas att han fortsätter länge till.

Jonas Högberg