Android-konsolen en succé på Kickstarter

Ouya drar in rekordstora donationer från spelarna

SPELA

Ouya, den nya Android-baserade spelkonsolen, är redan en succé.

Projektet har, likt många spel på sistone, använt sig av insamlingssajten Kickstarter för finansieringen.

Redan första dagen krossade Ouya det tidigare insamlingsrekordet genom att dra in drygt 18 miljoner kronor.

Det är svårt att slå sig in på konsolmarknaden. Spelhistorien är fylld av misslyckade exempel som 3DO, Philips CD-i och Apple Pippin.

Men för nystartade företaget Ouya och deras självbetitlade konsol verkar det tvärtom inte finnas några gränser för framgångarna.

om den Android-baserade konsolen förra veckan, men då visste ingen att Ouya planerade att använda sig av insamlingssajten Kickstarter för att finansiera projektet.

Samlat in 33 miljoner

I tisdags startade insamlingen. Målet var att dra in 950 000 dollar, eller 6,6 miljoner kronor, för att kunna starta tillverkningen av konsolen. Det målet nåddes redan efter åtta timmar, ett nytt Kickstarter-rekord. Spelkonsolen slog även rekordet för den största insamlade summa som registrerats under den första dagen (18 miljoner kronor). I skrivande stund har drygt 37 000 personer donerat sammanlagt 33 miljoner kronor.

De som skänkt 95 dollar (660 kronor) eller mer kommer också få spelkonsolen när den släpps i mars nästa år.

”Spelkontrollernas Stradivarius”

Ouya är rent tekniskt underlägsen konsoler som Playstation 3 och Xbox 360, men har vunnit spelarnas hjärtan med andra lockrop. Öppen källkod, utvecklingsutrustning på köpet och möjligheten för vem som helst att producera och släppa ett spel till plattformen har fått många mindre utvecklare att ansluta sig. Ouya hoppas kunna bli för de lite större konsolspelen vad smarta telefoner och surfplattor är för de bärbara spelen.

Spelföretaget vill även se lite mer avancerade spel till Ouya, men menar samtidigt att alla existerande Android-spel rent teoretiskt ska kunna föras över till konsolen. Det är också därför spelkontrollen även har en tryckskärm. Ouya kallar den själva för ”spelkontrollernas Stradivarius”, och liknande stora ord genomsyrar Kickstarter-uppropet från början till slut.

– Det är hög tid att ta tillbaka innovationer, experimentlusta och kreativitet till den stora skärmen. Låt oss göra spel mindre dyra att göra och mindre dyra att köpa. Borde inte kostnaderna vara på väg ner, med alla våra teknologiska framsteg? Att spela spel kan vara billigare!

Ouyas Kickstarter-sida kommer finnas uppe i till den 9 augusti.

Jonas Högberg