Veckans bästa mobilspel

Jonas Högberg guidar dig till guldkornen i app-affären

1 av 13
SPELA

Spela listar varje vecka de tio mest populära Iphone-, Ipad- och Android-spelen – och visar dig var du hittar de allra bästa.

Den här veckan kastar vi frisbee, plattformshoppar med en svart klump, evighetsspringer i Pixar-skrud, går på kattdisco och återupplever domedagen.

VECKANS GULDKORN

Self aware

Iphone (7 kr)

Vi vet alla vad det är som kommer att hända när datorerna slutar spela dumma och avslöjar sin sanna natur.

Judgment day.

”Self aware” är en fantastisk försmak av den framtiden. Din telefon har tagits över av en artificiell intelligens och enda sättet att sätta stopp för Stu, som den kallar sig, är att lösa gåtor, ta sig an uppfinningsrika uppdrag och knäcka diverse minispel. Grejen är att allt härrör från de appar som finns i gemene mans Iphone.

Kalkylatorn används, likt i mellanstadiet, till att skriva dolda (och snuskiga) budskap med upp och ner-vända siffror. Man tvingas dessutom ändra både tid och klocka för att kunna hacka sig in i Stus nätverk. Och kanske bäst av allt: gps-systemet som via kartan tvingar en att springa som en galning till en specifik punkt två-, trehundra meter från där man befinner sig. På tid.

Det finns även skojiga små textäventyr, kluriga pussel och hinderbanor, men de väcker givetvis inte lika stor uppmärksamhet som när Stu tar sig in i adressboken och bökar runt.

”Self aware” är underbart påhittigt. Och som med allt annat tvingas man givetvis väga riskerna mot fördelarna: det är ju inte helt omöjligt att din Iphone får vissa revolutionära idéer av det här spelet.

Frågar du mig är ”Self aware” värt den risken.

VECKANS HARDCORESPEL

Disco kitten

Iphone/Ipad (7 kr)

Det svänger ju, katten!

”Disco kitten” är, tyvärr, inte ett dansspel med aristokratiska katter i huvudrollen. Istället får vi nöja oss med det näst bästa: ett bisarrt minispel där man ska flytta en robotkatt mellan olika behållare som fylls med elektricitet. Kattens uppgift är att tömma dessa behållare och skicka energin till en ännu större (kattformad) behållare. Problemet är att katten inte får befinna sig på en behållare som är i färd med att fyllas.

Efter de inledande banorna, som är att jämföra med en lättjefull promenad i parken, hettar det till betydligt, och flinka fingrar blir ett måste. ”Disco kitten” känns därefter faktiskt mer som ett musikspel än något annat, något som understryks av de galna discoljusen, de glada färgerna och de starka beatsen.

Och det ger i alla fall den här snubben ett oemotståndligt begär att vilja vara katt.

VECKANS CASUALSPEL

Temple run: Brave

Iphone/Ipad (7 kr), Android (7 kr)

Kelterna är på frammarsch igen. Pixars svar på Ronja Rövardotter, ”Brave”, har premiär i Sverige först om en dryg månad, men redan nu kan hugade historiker börja peppa med ”Temple run: Brave”.

Den otroligt populära föregångaren, ”Temple run”, har uppdaterats ytterst sparsamt. Nu flyr man i rollen som flickan Merida från en björn, men annars är det mesta sig likt. Man svänger, hoppar och duckar fortfarande med enkla fingersvepningar på skärmen. Utöver det återfinns även samma gamla power ups – det enda egentliga tillskottet är möjligheten att skjuta pilar på måltavlor under själva sprinten.

Nej, man kan inte anklaga utvecklarna för att ta sig friheter med sitt beprövade koncept, men även om ”Temple run: Brave” inte är en särskilt modig uppföljare är det fortfarande ett mycket bra spel.

VECKANS DYRGRIP

Nihilumbra

Iphone/Ipad (22 kr)

Gamers är vana att följa John och ta order. Snart sagt vartenda spel skriver oss på näsan och berättar hur man gör, vad man gör och vart man ska. Väldigt få spel tar dock tillfället i akt att berätta om karaktärerna och spelvärlden på samma sätt.

Det var därför som fjolårets ”Bastion” blev en sådan framgångshistoria. Den skrovliga berättarrösten var hela tiden närvarande och kommenterade precis allt som hände med snustorr humor och sällan skådad hjärtlighet.

Plattformsspelet ”Nihilumbra” är inne på samma linje, men har en lite mer poetisk ansats. Här spelar man som en svart liten kludd som flyr det stora, svarta okända. Tack vare förmågan att måla med olika färger på marken – isvit för att glida, grönt för att hoppa högre, brunt för att kunna fastna på väggar, et cetera – lyckas den märkliga geggan överleva. Berättaren dyker upp i textform med jämna mellanrum och talar direkt till protagonisten; förklarar världen runt omkring, de känslor som börjar ta form i vår osannolike hjälte, vad hen lämnat efter sig.

Som plattformsspel betraktat är ”Nihilumbra” inte särskilt mycket för världen. Men som betraktelse över en högst säregen värld är det fascinerande och smått unikt.

VECKANS GRATISSPEL

Frisbee forever 2

Iphone/Ipad (Gratis)

Enkelhet är en dygd.

”Frisbee forever 2” tar inga omständliga omvägar, det är ett ganska simpelt flygspel med tajt kontroll och förtjusande grafik – och gott så. Man kontrollerar en frisbee som via fartstreck och boostringar ska samla in så många stjärnor som möjligt innan den går i mål. Fläktar och bomber utgör hinder och missar man för många av strecken och ringarna dalar frisbeen ner till marken.

Båda kontrollalternativen funkar fint. Jag föredrar tryckskärmskontrollen, men tilt-varianten känns ändå precis och lättanvänd – kanske lite väl snabb.

Det är verkligen inte det sexigaste spelet på App Store – i ärlighetens namn har vi sett den här typen av spel många, många gånger förut. Det gör dock inte ”Frisbee forever 2” till ett sämre eller mindre njutbart spel. Att kasta frisbee må vara en banal fritidsföreteelse, men det är också jävligt roligt.

Iphone-toppen

1. Amazing Alex

2. Hugo troll race

3. Tiny wings

4. Where’s my Perry?

5. Angry birds space

6. Extreme skater

7. Kingdom rush

8. Song pop premium

9. Where’s my water?

10. Snille – det stora frågespelet

Ipad-toppen

1. Amazing Alex

2. Tiny wings HD

3. Where’s my Perry?

4. Toca train

5. Asphalt 7: Heat

6. Where’s my water?

7. Minecraft: Pocket edition

8. Pearly

9. Hugo troll race HD

10. Angry birds space HD

Android-toppen

1. Rumble

2. Ski safari

3. Where’s my water?

4. Wordfeud

5. Where’s my Perry?

6. Oscura

7. Amazing Alex

8. Cut the rope

9. Sprinkle

10. Grand theft auto III

Jonas Högberg