Android-marknaden hårt drabbad av piratkopiering

”Spel är underhållning – ingen mänsklig rättighet”

SPELA

Android-spelmarknaden är hårt drabbad av illegal nedladdning.

”Dead trigger”-utvecklaren Mad Finger Games har tvingats ta bort prislappen på sitt spel helt och hållet.

Och Sports Interactive, som gör ”Football manager handheld”, menar att det går nio pirater på varje person som köper deras spel.

Det är inte lätt för spelutvecklare att tjäna pengar på spel som släpps till Android.

Mad Finger Games, som står bakom zombieskjutaren ”Dead trigger”, avslöjar nu via sin Facebook-sida att de tvingas erbjuda sitt spel gratis i framtiden. Det tidigare priset på sju kronor har visat sig vara alldeles för högt.

Gratis – bara till Android

– Vi ville erbjuda det här spelet till så många som möjligt – det var därför vi sålde det för så lite som sju kronor. Men det räckte inte, andelen pirater är så stor att vi slutligen beslutat att erbjuda ”Dead trigger” gratis, lyder uttalandet.

Mad Finger Games hoppas istället kunna dra in pengar på extra prylar man kan köpa i spelet. IOS-versionen har dock fortfarande en prislapp.

”Spela inte om du inte betalar”

Att Android-marknaden lider av den stora andelen illegalt nedladdade spel är ingen nyhet. I våras berättade Sports Interactives chef Miles Jacobson i en intervju med Eurogamer att bara en av nio som laddat ner ”Football manager handheld” har betalat för spelet. Förklaringen är att det inte finns något fungerande kopieringsskydd på plattformen.

– Det är en stor besvikelse att det finns så många människor där ute som älskar det vi gjort, som tillbringar oräkneliga timmar med vårt spel, men som inte tycker att vi förtjänar några pengar för det, sa Jacobson. Det finns inga ursäkter för någon form av illegal nedladdning – om du inte vill betala priset vi satt för spelet, betala inte, och spela det inte! Spel är en underhållningsform, det är inte en mänsklig rättighet.

Jonas Högberg