”Starcraft II”-VM invaderar Globen

Största e-sportshowen i Europa går av stapeln den 15–16 september

SPELA

I somras direktsände Aftonbladet den stora nordiska deltävlingen i ”Starcraft II”-VM. Och självklart fortsätter vår satsning på e-sport.

Nu i helgen – den 15–16 september – kommer du kunna se hela den spektakulära europeiska finalturneringen på aftonbladet.se.

En tävling som flyttar in e-sporten i Globen.

– Det känns lite som att en dröm blir sann, säger Tomas Hermansson, e-sportchef på Dreamhack.

var bara början. Nu fortsätter ”Starcraft II”-festen – och den lämnar inte Sverige. Aftonbladet kan nu avslöja att nästa instans i Blizzards ”Starcraft II”-VM, Europa-finalen, kommer invadera Globen den 15–16 september.

Det här blir den största arena-showen i e-sportsammanhang som någonsin anordnats i Europa. Precis som Nordic Nationals arrangeras turneringen av Dreamhack, med Aftonbladet som mediapartner.

Och självklart kan du se hela spektaklet på aftonbladet.se.

– När Sveriges största tidning och sajt samarbetar med Dreamhack och Europas största e-sportshow sänder det en viktig signal. Många väljer att blunda för e-sport eftersom det inte passar deras personliga definition av ”riktig” sport. Med den här satsningen visar vi att vi inte köper det resonemanget – utan istället ser det här som något vi svenskar borde vara stolta över, säger Aftonbladets spelredaktör Alfred Holmgren.

”Som en dröm”

Tomas Hermansson, e-sportchef på Dreamhack, är även han överlycklig.

– Det känns lite som att en dröm blir sann, faktiskt. Vi skämtade för ett par år sedan om att det vore coolt att göra e-sport i Globen. Nu blir det verklighet.

– Att e-sporten tar plats i Globen är givetvis ett kvitto på att intresset växer, fortsätter Hermansson. Spelande och gamingkultur är sedan länge en viktig del i alla unga människors vardagsliv. Det är ingen subkultur eller udda företeelse längre – det är mainstream och jämlikt med musik, film och andra kulturyttringar. Med detta som bakgrund är det inte så konstigt att intresset för e-sport, livesända matcher och publikupplevelser ökat radikalt de senaste två åren. Människor älskar att tävla och följa tävlingar.

Slåss om 416 000 kr

32 av kontinentens bästa spelare, däribland tre svenskar, kommer i Europa-finalen att slåss om en prispott på 60 000 dollar (drygt 416 000 kr). Men pengarna är sekundära i sammanhanget. Det största är istället chansen att bli en av de nio som går vidare till den slutliga turneringen, världsmästerskapet i Shanghai den 17–18 november. Och oddsen är stora att minst en av dessa spelare blir en svensk.

– Sverige är en maktfaktor i e-sportvärlden, säger Tomas Hermansson. Vi har sedan tidigt 2000-tal haft några av de bästa spelarna och vunnit mästerskap i alla spel på alla kontinenter. Men det har varit tunt på evenemang, bortsett från Dreamhack. Det är dags att få hit lite världsevenemang. Att Blizzard lägger sin turnering i Stockholm är verkligen tungt. De brukar hamna i länder som Tyskland eller Frankrike.

Globen har en kapacitet på 13 850 platser. Biljetterna till den stekheta september-helgen finns fortfarande att köpa på ticnet.se.

Jonas Högberg

ARTIKELN HANDLAR OM