Nu samlas Starcraft II- stjärnorna i Stockholm

Följ Sverige-elitens uppgörelse – hela dagen på aftonbladet.se!

SPELA

En av spelårets största händelser äger rum i Stockholm idag.

Den svenska ”Starcraft II”-eliten drabbar samman för att utse tre förkämpar till den stora Europa-finalen.

Och allt sänds live på aftonbladet.se.

– Jag tror att det kan bli en ganska häftig kväll, säger Dreamhacks e-sportchef Tomas Hermansson.

E-sporten växer sig större och större. Nu går Aftonbladets satsning på den nya folkrörelsen in i nästa fas.

Idag är det äntligen dags för Nordic Nationals, den nordiska deltävlingen i Blizzards eget ”Starcraft II”-VM. Turneringen går av stapeln på Annexet i Stockholm, och direktsänds på aftonbladet.se hela dagen. Evenemanget arrangeras av Dreamhack – med Aftonbladet som mediapartner.

Unik uppställning

Dreamhacks e-sportchef Tomas Hermansson menar att tävlingen välsignats med en särskild dignitet.

– Man har ju aldrig sett de här spelarna möta varandra i en helsvensk turnering. Nu är ju alla de bästa med, så helt klart kommer vi kunna kora en svensk mästare. Biljetterna har sålt riktigt bra de sista dagarna, så jag tror att det kan bli en ganska häftig kväll.

Marcus ”Thorzain” Eklöf, 21, är en av förhandsfavoriterna. Till vardags reser han över hela världen för att spela ”Starcraft II” professionellt. Han är precis hemkommen från Sydkorea där han tävlat i världens bästa liga och blivit påhejad av tusentals fans.

E-sporten här för att stanna

Det är långt kvar till samma grad av entusiasm här i Sverige, men att intresset är på väg upp kan Thorzain vittna om.

– Jag gick förbi en kille som jobbade på Clas Ohlsson och först hände det ingenting, men sedan vände han sig om och ropade ”Men det är ju Thorzain!” Jag blev helt chockad och tänkte ”det här är ju ingen tävling, det här ska ju inte hända”.

Men det är precis vad det gör. ”Starcraft II” är här för att stanna. Blizzard har även valt att förlägga EM-turneringen 15–16 september till Stockholm – och Globen. Biljetterna släpps på måndag. Och självklart kan du se hela showen gratis på aftonbladet.se.

FAKTA

Följ sändningen på aftonbladet.se

De som inte har förmånen att kunna bege sig till Annexet i Stockholm kan se hela turneringen live på aftonbladet.se/spela. Hela dagen kan man följa nordens bästa spelare i kvalet till ”Starcraft II”-VM. Den svenska finalen startar 23.00.

”Starcraft II”-EM – i Globen

Igår kunde Aftonbladet avslöja den världsexklusiva nyheten att även EM i ”Starcraft II” kommer spelas i Stockholm 15–16 september – fast då i Globen. Biljetterna till Europas största e-sportshow någonsin släpps på måndag. Och lyckas du inte få tag på en kan du se även detta evenemang på aftonbladet.se.

Jonas Högberg