– Det händer att jag blir igenkänd på stan

Marcus ”Thorzain” Eklöf är en stjärna i Sydkorea – och en doldis hemma i Sverige

Foto: DANIEL MARKLUND/DREAMHACK
Marcus "ThorZaIN" Eklöf.
SPELA

Marcus ”Thorzain” Eklöf, 21, är en av ”Starcraft II”-scenens bästa spelare. Han livnär sig som e-sportproffs och har fans över hela världen.

Ändå vägrar han se sig som en stjärna.

– Jag har vant mig vid uppmärksamheten vid det här laget, säger Thorzain i en exklusiv intervju med Spela.

Följ Thorzains framfart i ”Starcraft II”-VM – live på aftonbladet.se hela dagen!

Idag är du ett välkänt e-sportproffs. Men hur började allt det här?

– Jag har alltid spelat datorspel ända sedan jag varit väldigt liten. Jag började när jag var fem–sex år, då köpte min pappa en dator som jag spelade lite ”Super Mario”-spel på och så. Sedan så småningom ”Warcraft 2” som jag blev väldigt intresserad av. Jag spelade andra spel, men jag tyckte fortfarande väldigt mycket om ”Warcraft 2” och så när ”Warcraft 3” kom så var det helt naturligt att jag köpte det. Jag spelade ”Warcraft 3” i många år, och jag spelade ”Counter-strike” också, vid sidan om. Sedan blev jag så pass bra på ”Warcraft 3” att jag fokuserade enbart på det. Jag spelade mest för att det var kul men sedan märkte jag att jag kunde tävla i det också.

När kom det medvetna beslutet att försöka bli riktigt jävla bra?

– Jag vet inte om det var ett beslut så, men det var väl först när ”Starcraft II” kom som det verkligen började hända saker.

Du spelade inte det första ”Starcraft” så mycket, eller?

– Nej, jag spelade egentligen ingenting. Jag spelade kampanjen. Och så några matcher innan ”Starcraft II” kom, men annars inget.

Det är först det senaste året som det stora genombrottet har kommit.

– Ja, det var väl runt april–maj förra året som jag fick mitt genombrott.

Kom precis hem från Sydkorea

Det har lett till att du fått åka till Sydkorea och spela.

– Ja, jag kom precis hem igår efter att ha varit där i en månad. Jag bodde i det koreanska laget SlayerS laghus. Mitt lag, Evil Geniuses, har ett samarbete med dem.

Det måste ju vara väldigt speciellt – ni har bland annat en egen kock där ni bor?

– Det är en kvinna som kommer och lagar två mål mat om dagen, men allt övrigt sköter vi spelare. Evil Geniuses har ett boende i USA också, men där fixar vi med allting så där är det mer att vi tar hand om allt själva. Det är inte så att man har en stor organisation i ryggen utan det är mer som ett vanligt hem.

Jag vet att du inte ser dig själv som en stjärna, men det här att du reser mycket, har fans världen över och så – får du inte den känslan ibland?

– Nej, oftast inte. Bara på turneringar och då är det något som jag vant mig vid det här laget.

Har du blivit igenkänd på stan någon gång?

– Ja, ett par gånger. Bland annat en gång på Clas Ohlsson. Jag gick förbi en kille som jobbade där och först hände det ingenting, men sedan vände han sig om och ropade ”Men det är ju Thorzain!” Jag blev helt chockad och tänkte ”det här är ju ingen tävling, det här ska ju inte hända”.

Vad är den största skillnaden mellan koreanska och västerländska spelare?

– Varför de är så bra, menar du? Jag vet inte, de kanske lägger ner mer tid på att träna och så, många västerländska spelare kanske är lite latare...

”Koreanerna har haft mer tid på sig”

Du menar att koreanska spelare mer ser på ”Starcraft II” som ett jobb?

– Ja, eller, man får ju tänka på att det är så många fler som spelar där, som försöker sig på det här, och därför är det ju så mycket lättare att det kommer fram fler som blir bra. De har ju fått så mycket mer tid på att öva upp sig, och bli snabba.

Vet du själv vilket snitt du har när det gäller din apm (antalet aktioner per minut)?

– Jag ligger väl kring 200, och det är väl... ganska långsamt. Men då ska man tänka på att jag, allt jag gör är grejer som betyder något, det finns ju de som bara klickar för att klicka.

Ditt smeknamn, Thorzain, var kommer det ifrån?

– Det kommer väl från när folk började spela och man inte ville heta sitt riktiga namn online.

När började du kalla dig Thorzain?

– Det var väl när jag var tolv eller så. Ursprungligen kallade jag mig något annat, men när jag fick veta att det betydde marshmallow på japanska så bytte jag. Jag ville inte heta marshmallow. Så då blev det Thorzain. Jag vet inte varför, det är inte från Tor eller insane eller så. Det bara blev så.

Du har ju blivit känd som både ”Spoon Terran” och ”Scientist Terran”.

– Jag läste det där någonstans, med Scientist, jag har aldrig hört det förut. Men när det gäller Spoon Terran, det kommer från en ganska känd Youtube-video där en man blir jagad av en demon som försöker slå ihjäl honom med en sked. Det tar så lång tid. När jag skulle spela min första match i Korea så ledde jag väldigt väldigt mycket men jag förstod inte att jag redan hade vunnit matchen och var rädd för att sumpa det, så jag fortsatte liksom att långsamt försöka vinna matchen. Då tyckte kommentatorerna att det var som att jag var demonen i Youtube-videon och slog ihjäl motståndaren med en sked istället för med exempelvis en kniv.

”Starcraft är som schack – och piano”

Det här att du är rädd, är du fortfarande nervös på så sätt?

– Nej, inte på samma sätt, men det finns kvar, det där. Jag kan fortfarande känna mig orolig och då spelar jag hellre säkert. Men det beror på vilka matcher det är också, möter jag folk som jag känner mig säker på att vinna över kan jag spela med mer självförtroende.

Vad skulle du jämföra ”Starcraft II” med? Jinro jämförde det med att spela piano i en intervju med Aftonbladet förra året.

– Piano? Nej, det vet jag inte. Många har ju jämfört det med schack, att det är samma krav på taktik. Kanske en kombination av schack och piano, man måste ju fortfarande ha flinka fingrar och vara reaktionssnabb.

Om vi går in på Nordic Nationals-turneringen så möter du Stefan ”Morrow” Andersson i första omgången och kan komma att möta Johan ”Naniwa” Lucchesi i en potentiell semifinal. Inte den lättaste av uppgifter. Hur ser du på Morrow-matchen till att börja med?

– Jag har mycket respekt för MorroW, han har alltid varit en mycket stark spelare. Men på sistone så känns det som att han har börjat spela sämre och sämre. Jag vet inte om det beror på att han spelat mindre eller vad det nu kan ha att göra med. Med tanke på detta så är jag inte jätteorolig, men jag förväntar mig fortfarande en väldigt svår match.

Men Naniwa blir tuff?

– Ja, både Naniwa och Sase ser jag som favoriter till turneringssegern. Det finns ju tre platser här, tre som går vidare, och mitt mål är att se till att gå vidare som trea.

FAKTA

Det här är ”Thorzain”

Namn: Marcus ”Thorzain” Eklöf

Ålder: 21

Bor: Älvsjö

Yrke: Professionell ”Starcraft II”-spelare

Familj: Mamma, pappa, syster, flickvän

Inkomst: 347 000 kr 2011

Jonas Högberg

ARTIKELN HANDLAR OM