Alla varelser är homo- sexuella i ”Minecraft”

Markus Persson: Kön är inget gameplay-element

1 av 6
SPELA

”Minecraft” befolkas av homosexuella människor.

Det säger skaparen Markus Persson, som på sin blogg slår ett slag för könlösa avatarer.

Foto: Johan Martinsson
”Minecraft”-skaparen Markus Persson.

Ser du på din avatar i ”Minecraft” som en man så har du fel inställning, menar Markus Persson. Egentligen är det en ”hen”. Ett obestämt kön.

Det var så Persson ursprungligen ville att spelets karaktärer skulle porträtteras, avslöjar han på sin blogg.

– Om det inte vore för det faktum att standard-karaktären i ”Minecraft” refereras till som ”Minecraft-snubben” och att jag en gång skämtsamt svarade ”Steve?” när jag blev tillfrågad om vad hans namn var så skulle ”Minecraft” vara ett spel där kön inte är ett gameplay-element.

Könsneutrala karaktärer

Persson säger att han hade tänkt sig att karaktären skulle representera en människa, punkt slut. Han erkänner att det är lätt att tro att det är en man eftersom den klossartade estetiken lätt skänker karaktären en maskulin look, men att han verkligen försökte ge djuren i spelet både manliga och kvinnliga attribut. Kossan har både horn och juver, medan kycklingen har ett tupplikt utseende samtidigt som den lägger ägg. Alla djur kan dessutom fortplanta sig med vilket annat djur som helst av samma ras.

Hånar homofober

– Jag säger givetvis inte att det här är ett bra sätt att hantera kön i spel på, för ju bättre grafik man har, och med tanke på hur snabbt den mänskliga hjärnan försöker identifiera könet hos andra människor, så måste man ta ett beslut om kön som utvecklare, men jag kände att vi kunde komma undan med det i ”Minecraft”, fortsätter han.

– En kul grej med det här är att det betyder att alla karaktärer och djur i ”Minecraft” är homosexuella eftersom det bara finns ett kön att välja mellan. Ta DET, homofober!

Jonas Högberg