Nya rörelsetekniken ”200 gånger bättre än Kinect”

Ska kunna integreras både i konsoler – och smartphones

1 av 4
SPELA

Microsofts rörelsekamera Kinect är på väg att få en utmanare.

Leap Motions rörelsesensor Leap sägs vara ”200 gånger  mer precis än något annat på marknaden”.

Själva enheten, som är både billigare och mindre än en Kinect, ska dessutom ha ett betydligt bredare användningsområde.

– Säg farväl till mus och tangentbord, skriver Leap Motion på sin hemsida.

Det har sålts mer än 19 miljoner Kinect till dags dato. Rörelsetekniken Microsofts kamera erbjuder må inte vara den bästa, men den har lockat en storpublik.

Men kanske är det slut på det roliga nu. Teknikföretaget Leap Motion har avslöjat sin rörelsesensor Leap som påstås vara ”200 gånger mer precis än något annat på marknaden”. Dessutom ska den kunna avläsa individuella fingrar och vara oerhört snabb.

”Kinect är inte särskilt bra”

Eurogamer har pratat med Leap Motions chef Michael Buckwald – som mer än gärna riktar en känga mot Microsoft.

– Kinect är inte särskilt bra på att läsa saker som fingrar, säger Buckwald. Vi kan avläsa 10 fingrar... Det gör att människor kan göra grejer som att forma en virtuell bit lera eller bara göra något enkelt som att zooma med fingrarna. Alla de här sakerna är otroligt svåra för något som har prestandan hos en Kinect.

Släpps i februari

Leap kommer även att vara betydligt mindre och billigare än Kinect. Sensorn har i nuläget samma storlek som en Ipod och kommer kosta 70 dollar (motsvarande 470 kr) när den släpps i februari nästa år. Buckwald menar att materialkostnaderna för en Kinect är lika mycket som Leaps detaljhandelspris.

En rad spelutvecklare har redan uttryckt intresse för att skapa spel till Leap, och även om tekniken till en början är avsedd för pc-marknaden finns det enligt Buckwald inga hinder för att den inte skulle kunna integreras med konsoler eller till och med smartphones i framtiden.

– Vi tror att allt som har en dator i sig i slutändan ska kunna kontrolleras med väldigt precis rörelseinteraktion, menar Buckwald.

– En av de verkligt fantastiska sakerna med Leap är att det inte finns något skäl att veva med armarna. Du kan röra en markör över hela skärmen bara genom att röra ditt finger några millimeter om det är det du vill...

Jonas Högberg