EA marknadsför vapen med spel

Spelutvecklaren uppmanar fans att köpa riktiga vapen

SPELA

Electronic Arts har inlett ett samarbete med flera amerikanska vapentillverkare i syfte att marknadsföra förstapersonsskjutaren ”Medal of honor: Warfighter”.

När spelet släpps i höst kommer folk ges möjligheten att köpa riktiga specialtillverkade tomahawks från spelet – och redan nu länkar Electronic Arts till flera vapensajter på nätet.

– Det här är en skam för spelvärlden, säger Aftonbladets spelredaktör Alfred Holmgren.

Vapen i spel blir alltmer verklighetstrogna. Något som inte minst accentueras av att spelföretaget Electronic Arts nu startat ett samarbete med flertalet amerikanska vapentillverkare i hopp om att göra de virtuella vapnen i kommande förstapersonsskjutaren ”Medal of honor: Warfighter” så autentiska som möjligt.

Men det slutar inte där. Knivtillverkaren Sog Knives har tillverkat en riktig version av ”The Vodoo Hawk”, en tomahawk som medverkar i spelet, och som kommer att säljas via deras hemsida när ”Warfighter” släpps.

Producenten hyllar vapen

Greg Goodrich, exekutiv producent för spelet, skyler inte med sina känslor för vapen – eller de samarbetspartners han avslöjar på den officiella hemsidan. Han uppmanar bland annat fansen att köpa riktiga vapen från McMillan Group och LaRue Tactical, eller vapentillbehör från Surefire.

Intäkterna från de ”Medal of honor”-relaterade kringprodukterna kommer gå till välgörenhet, och underlätta för familjerna till dödade amerikanska soldater.

Det har dock inte hindrat internationella spelsajter som Eurogamer och Gameological att kritisera tilltaget. De menar att EA gett sig ut på djupt vatten.

Får hård kritik

– Om vi vill låta kickarna från våldsamma tv-spel förbli moraliskt försvarbara så måste vi försvara den fjärde väggen mellan förstapersonsskjutaren och det verkliga livet, skriver Gameologicals Ryan Smith. EA:s villighet att skapa ett samband mellan en tv-spelspistol och ett riktigt vapen är det starkaste beviset hittills på att vi redan låtit den väggen rasera alltför mycket.

Även Aftonbladets spelredaktör Alfred Holmgren är starkt kritisk.

– Att Electronic Arts öppet hyllar den amerikanska vapenkulturen och rekommenderar spelarna att köpa verktyg vars enda syfte är att döda riktiga människor så effektivt som möjligt är något av det sjukaste jag sett, och en skam för spelvärlden.

Spela har kontaktat Electronic Arts som själva påstår att det inte kommer finnas några ”Medal of honor”-stämplade vapen eller tillbehör att köpa, och att tomahawken numera är borttagen från den officiella hemsidan. Än så länge finns den dock fortfarande kvar på Sog Knives hemsida. Så även den begränsade utgåvan med ”Medal of honor”-loggan. 

Jonas Högberg