Veckans bästa mobilspel

Jonas Högberg guidar dig till guldkornen i app-affären

1 av 14
SPELA

Varje vecka visar Spela var du kan hitta de allra bästa spelen till Iphone, Ipad och Android.

Den här veckan spelar vi klistergolf, kastar pappersflygplan, slungar sten, krigar gulligt och testar nytänkande retrospel.

VECKANS GULDKORN

Flight

Iphone/Ipad (7 kr)

Längtan efter någon vi håller kär kan få oss att göra konstiga saker.

Som att skriva ett brev till jultomten, vika ihop det till ett pappersflygplan och kasta ut det genom fönstret. Och sedan hoppas att det kommer fram.

Det gör det inte. Om inte du hjälper till, förstås.

Premissen i ”Flight” är underbart enkel och behjärtansvärd. Det är upp till dig att se till att det där meddelandet levereras – genom att kasta det där pappersflygplanet jorden runt.

Till en början uppmäter kasten bara några dussintal meter. Men allt eftersom får man tillgång till häftigare uppgraderingar som för en närmare och närmare den magiska kilometergränsen. Planet byter form, blir lättare och mer motståndskraftigt mot vinden. Dessutom får det en raketfunktion som blir direkt nödvändig för att kunna komma så långt som möjligt.

Tar man sig upp riktigt högt går det i regel snabbare, men då riskerar man även turbulens, regn och rejäl motvind. Är man modig kan man istället satsa på att hålla sig nära marken och försöka få skjuts av små vindpustar. Oavsett spelstil så är varje kast en njutning.

Letar man efter ett nytt roligt IOS-spel kommer helt enkelt ”Flight” som ett brev på posten.

VECKANS HARDCORESPEL

Great big war game

Iphone/Ipad (22 kr), Android (22 kr)

”Great big war game” har ”Advance wars” att tacka för mycket. Och med ”mycket” menar jag ”allt”.

Rubicon Mobile har gjort en ganska skamlös kopia på Intelligent Systems klassiska strategispelserie. De enda egentliga skillnaderna är att Rubicon byggt sitt spel med polygoner, arbetat mer med nivåskillnader och har en mer humoristisk ton.

Annars är det samma gulliga krig, med samma gulliga gameplay i grunden. Man turas om att flytta fram sina trupper, försöka ta över fiendebaser och expandera sin armé. Det finns ett brett spektrum av land-, sjö- och flyg-enheter som alla har sina för- och nackdelar beroende på motståndet.

Inte helt oväntat är det bra. Riktigt bra, till och med. Kampanjen är enorm, och det finns även lokal- och online-multiplayer.

Men det tänder aldrig till för mig. Dels för att enspelarläget är lite för enkelt, dels för att estetiken är smått motbjudande.

Och framförallt för att jag redan spelat en så mycket bättre version.

VECKANS CASUALSPEL

Catapult king

Iphone/Ipad (Gratis)

Det är som bekant populärt att kasta saker i mobilspelssammanhang. I ”Catapult king” är det dock inte arga fåglar som viner genom luften, utan helt vanliga stenar.

Målet är några vingliga fort där ett knippe oförskämda soldater står och räcker ut tungan. Precis som i ”Angry birds” gäller det att hitta exakt rätt ställe att attackera – den bärande pelaren, eller den sektion som kan få en bit av ett fort att rasa ner över det intill.

Men ”Catapult king” är ändå sitt eget spel. Främst för att det är i 3d och spelas ur förstapersonsperspektiv. Det har också en mer fysisk känsla. Att vinkla sin katapult rätt och spänna gummibandet som håller stenkulan är en liten upplevelse i sig.

Och att kasta, slunga, slänga, hiva saker på andra saker kommer nog aldrig att bli gammalt.

VECKANS KLASSIKER

Super stickman golf

Android (Gratis), Iphone/Ipad (7 kr)

Golfspel går det tretton på dussinet av till smartphones och surfplattor. Men det är få som når upp till ”Super stickman golfs” klass.

Grundmekaniken är inte särskilt upphetsande i sig – man kan vinkla sitt skott och bestämma hårdheten på tillslaget – men bandesignen och alla power ups gör det här till ett av de bästa mobilspelen någonsin.

Den klistriga titeln kommer sig av att man innan sitt slag kan byta ut den vanliga bollen mot en klibbig som fastnar på stället den landar på – även om det råkar vara i taket. Det finns en rad andra bollar och power ups, bland annat möjligheten att frysa vatten och byta plats på vattenhinder och sandbunkrar. Man får dock bara ta med sig ett visst antal power ups per golfbana.

Dessa banor är vackert utformade och smart designade med plattformar i luften och intrikata mullvadsgångar under marken. Bäst av allt: det finns 37 olika banor à 9 hål vardera, och därmed en otrolig bredd.

Ska du bara ha ett golfspel till din mobil vore det med andra ord ganska märkligt om du inte valde ”Super stickman golf”.

VECKANS GRATISSPEL

Gauge

Iphone/Ipad (Gratis/7 kr)

Det finns en seglivad trend bland mindre spelutvecklare som jag verkligen hatar. Många gör gamla spel med extremt rudimentär grafik vars enda syfte är att tillfredsställa nostalgiska impulser. Problemet är att dessa alster alltför ofta inte tillför något nytt, utan bara emulerar dåtid.

”Gauge” är dock en annan femma. Rent grafiskt ser det ut som något som hade kunnat släppas till Atari 800 1979. Men ändå går det inte att likna vid några av den tidens spel – eller, för den delen, dagens.

Den minimalistiska estetiken går igen i spelmekaniken. Genom att trycka fingret mot skärmen fyller man upp en rektangulär kontur. Lyckas man hålla den växande stapeln i konturen precis intill dess kanter rasar poängen in, men nuddar man de båda sidorna förlorar man ett liv.

Det låter inte så avancerat, men snart nog kompliceras det hela när man med ett andra finger ges möjligheten att kontrollera ytterligare en stapel – inuti den första. Som alltså inte får nå utkanterna på den.

”Gauge” är lika mycket ett koncentrationstest som spel. Och trots att det serverar gamla tv-testbilder och Basic-kod under laddningssekvenserna är det ett osvikligt tecken för sin tid: unikt, nytänkande och briljant.

Jonas Högberg