Veckans bästa mobilspel

Jonas Högberg guidar dig till guldkornen i app-affären

1 av 13
SPELA

Spela listar varje vecka de tio mest populära Iphone-, Ipad- och Android-spelen – och visar dig var du hittar de allra bästa.

Den här veckan målar vi golv, diggar j-pop, letar ord i ”Tetris”-block, skapar ringar i mörker och flyr ett mullvadsfängelse.

VECKANS GULDKORN

Super mole escape

Iphone/Ipad (7 kr)

Det finns få mobilspelsutvecklare som faktiskt får mig att hänga på det virtuella låset när de släpper nytt. Adult Swim Games hör dock till undantagen. Deras ständigt nytänkande och flabbframkallande alster tycks aldrig göra mig besviken (kolla framför allt in ”Robot unicorn attack” och ”Monsters ate my condo”).

Så inte nu heller. ”Super mole escape” är ett av sommarens roligaste Iphone-spel.

Ett ruskigt gäng aparta mullvadar söker fly från sitt fängelse, och det kan givetvis bara ske på ett sätt: genom att gräva sig rakt ner genom jorden. Man kämpar alltså om att komma så långt som möjligt i framslumpade miljöer innan den jagande fångvaktaren hinner ikapp en. Gräver man sig ner i den kyliga isvärlden får man akta sig för kalla pustar som hotar att förvandla ens mullvad till en isbit, på andra platser måste man fly lavavågor samt undvika minor och monster.

Det finns gott om skojiga power-ups (sköldar, missiler, bergborrmaskiner), men ska man peka på ett enda skäl till varför det är komplett omöjligt att sluta spela ”Super mole escape” så är det den perfekta tilt-kontrollen. Man har bara sig själv att skylla vid det oundvikliga nederlaget.

VECKANS HARDCORESPEL

Cytus

Android (Gratis/13 kr), Iphone/Ipad (15 kr)

”Elite beat agents” är ett av mina absoluta favoritspel genom tiderna. Jag tror inte jag spelat något annat musikspel som känts lika angeläget, lika roligt, lika charmigt.

”Cytus” saknar en hel del av det som gjorde ”Elite beat agents” så bra (story och humor, till exempel), men väger upp för det med sina sjukt sköna j-poplåtar (tänk ”The world ends with you”) och den sparsmakade, ”Final fantasy XIII”-minnande estetiken.

Precis som i Inis klassiker ska man klicka på noter i takt med musiken. Här får man hjälp av en linje som rör sig upp och ner över skärmen, när den ligger över noten ifråga ska man spela den. Multitouch utnyttjas flärdfullt; ”Cytus” bör spelas med mobilen i båda händerna och med tummarna som trumpinnar. Alla låtar kan dessutom spelas på två väsensskilda svårighetsgrader.

Ibland känns det som att ens tonträffar inte helt rimmar med takten, men det är i undantagsfall. På det stora hela är ”Cytus” ett elegant och häftigt musikspel som är så gott som perfekt anpassat till sin plattform.

VECKANS CASUALSPEL

Circadia

Iphone/Ipad (7 kr)

Det var bara en tidsfråga – nu har någon gjort ett spel av ringar-på-vattnet-fenomenet också.

”Circadia” är minimalistiskt underskönt på alla tänkbara sätt. Grafiskt handlar det inte om något mer än en kolsvart bakgrund där en vit liten prick och två eller tre lite större prickar i olika färger samsas med varandra. Det man kan göra är att peta på en av de större prickarna för att skapa en ring som expanderar. Målet är att träffa den vita pricken med alla de andra färgernas ringar exakt samtidigt. Och med tanke på att varje färg expanderar med olika hastigheter dröjer det inte mer än några sekunder innan man inser att tajming är allt.

Belöningarna regnar inte över spelaren som i så många andra IOS-spel, det finns ingen grafisk grannlåt att tala om, ingen egentlig orsak att komma tillbaka. Om så inte annat för att ”Circadia” är en lugn liten oas i ett allt skränigare utbud av spel.

VECKANS KLASSIKER

Puzzlejuice

Android (15 kr)

Gillar du att leta ord? Gillar du ”Tetris”? Då är chansen oerhört stor att du kommer gilla ”Puzzlejuice”.

Mobilspelsutvecklarna älskar sina mashups, men det är sällan de är lika lyckade som här. ”Tetris”-blocken faller i ”Puzzlejuice” som vanligt i sakta mak mot marken, men raderas inte när man skapat en horisontell rad. Då öppnas nämligen istället bokstäverna upp i blocken, och därefter är det upp till dig att hitta och bilda (engelska) ord av dem.

Ordletandet förenklas av att det även dyker upp en ruta där man ser bokstäverna man pressar fingret mot. Tempot är av förståeliga skäl mer skonsamt än i ”Tetris”, men visst blir det hektiskt ändå – speciellt som svensk.

Konceptet är oerhört igenomtänkt överlag, snyggt och – behöver jag ens påpeka det? – dubbelt så beroendeframkallande som sina separata beståndsdelar är var för sig.

VECKANS GRATISSPEL

Billy painter

Iphone/Ipad (Gratis/7 kr)

Goda idéer har en tendens att börja i liten skala och därefter snabbt växa sig stora.

”Billy painter” är inte särskilt annorlunda – varken spelets grundläggande koncept eller dess gameplay-mekanik. Som alltså går ut på att måla golv så effektivt som möjligt. Någon har redan tjuvstartat, men lämnat olika cirkelformade ”hål” kvar som behöver fyllas i. Genom att peta på hålet lägger man en klick målarfärg där som sedan växer sig större och större. Grejen är att man ska försöka fylla upp samtliga utrymmen så mycket som möjligt innan någon av klickarna nått cirklarnas kanter. Ju fler banor man klarar desto högre blir procentsatsen som krävs för att lyckas.

”Billy painter” är måhända enkel underhållning, men det är underhållning som bara växer och växer ju mer man spelar.

Iphone-toppen

1. Mad skills BMX

2. Songpop

3. Hugo troll race

4. Angry birds seasons

5. Where’s my water?

6. Summer games 3D

7. Angry birds space

8. Mad skills motocross

9. Fieldrunners 2

10. Angry birds

Ipad-toppen

1. Mad skills BMX

2. Toca train

3. Where’s my water?

4. Horn

5. Angry birds HD

6. Minecraft: Pocket edition

7. Toca store

8. Angry birds seasons HD

9. Kalle Kunskap förskolan

10. Where’s my Perry?

Android-toppen

1. Ruzzle

2. Wordfeud

3. Asphalt 7

4. Where’s my water?

5. Cut the rope

6. Where’s my Perry?

7. Ski safari

8. Minecraft: Pocket edition

9. Songpop

10. Fruit ninja

Jonas Högberg