Veckans bästa mobilspel

Jonas Högberg guidar dig till guldkornen i app-affären

1 av 12
SPELA

Varje vecka visar Spela var du hittar de allra bästa Iphone-, Ipad- och Android-spelen.

Den här gången ger vi oss ut på promenad med en brittisk gentleman, lirar basket/flipper, åker rymdskepp bland bomullstussmoln, letar sprängmedel i en korvkiosk och tar oss an kanske årets svåraste spel.

VECKANS GULDKORN

Super hexagon

Iphone/Ipad (7 kr)

Terry Cavanagh är en plåga. En underbar, fantastisk plåga.

Den egensinnige indiespelsutvecklaren, tillika skaparen av det gravitationstrotsande plattformsäventyret ”VVVVVV”, släpper nu sitt första spel till IOS: ”Super hexagon”. Sin vana trogen har han gjort sitt verk mardrömslikt svårt. Faktum är att de tre svårighetsgraderna heter ”hard”, ”harder”, och ”hardest”.

Det hela går ut på att navigera en liten triangel genom en snurrande labyrint av hexagoner utan att stöta emot en kant. Att klara sig ens tio sekunder på hard, då nästa mönster av hexagoner tar över, känns som en smärre omöjlighet till en början. Men snart har reflexerna trimmats till kattlika nivåer och därefter tar intuitionen över.

När ”Super heaxagon” är som bäst får det en att känna sig som Luke Skywalker när han ska avfyra missilerna in i Dödsstjärnans avloppsrör. Det där zen-liknande tillståndet är få spel förunnade att kunna frammana – ”Super hexagon” gör det på en kvart.

Terry Cavanagh har gjort det igen.

VECKANS HARDCORESPEL

McPixel

Iphone/Ipad (15 kr), Android (20 kr)

En ubåt riskerar att sprängas om ingen hittar bomben! En fotbollsplan riskerar att sprängas om ingen hittar bomben! Ett varmkorvstånd riskerar att sprängas om ingen hittar bomben!

”McPixel” är ett av årets mest udda mobilspel. Det är ett sorts äventyrsspel av den gamla skolan, uppbyggt av knastriga pixlar, men mer utflippat än ”Monkey island” och ”Space quest” tillsammans.

I rollen som McPixel ska man alltså hitta och dechiffrera bomber i olika miljöer. Man har bara tjugo sekunder på sig och måste dessutom göra allting i exakt rätt ordning – annars flyger man i luften. I ett litet skjul ska man till exempel plocka upp en gitarr, knuffa undan en kokande gryta från elden och sedan göra en regndans så dynamiten som befinner sig där släcks.

Samtidigt gör det inget om man har fel eftersom man då får njuta av några fantastiskt roliga situationer innan skiten smäller. Jag har fönat håret på en snöman, blivit torrjuckad av en inföding, matat Batman med sitt eget strålkastarljus, spöat en gubbe med en anka, spelat ”Tetris” på en kärnreaktorskärm och sparkat folk i rumpan till höger och vänster.

Det är bara att konstatera att crazyhumorn har fått en ny hjälte.

VECKANS CASUALSPEL

Voyager

Iphone/Ipad (7 kr)

Om filmregissören Michel Gondry (”The science of sleep”) någonsin skulle få för sig att göra ett spel skulle det antagligen se ut precis som ”Voyager”. Spelet i sig är varken särskilt unikt eller speciellt – man styr en rymdraket som är på väg mot det där svarta okända ovanför oss – men det är svårt att inte gripas av akut hjärtsnörp när man tar sig an det.

Anledningen är den bedårande grafiken som ser ut att ha konstruerats av färglagda bomullstussar, och som är så gullig att den kan mäta sig med Youtubes samlade arsenal av söta kattungar.

Konkurrerande spel som ”Canabalt” och ”Temple run” framstår som spyor i jämförelse, men är kanske också aningen bättre som just spel. Det är dock inget man tänker på när man viner förbi flygplan, rymdfarande jättebläckfiskar och mjukglassar på sin ständiga färd uppåt. Snarare tänker man: Naaaaaw!

VECKANS DYRGRIP

Gasketball

Iphone/Ipad (Gratis/22 kr)

Basket är en sorgligt underutnyttjad sport i spelsammanhang. Det visar om inte annat innovativa ”Gasketball”, en variant som viger samman basket med flipper.

Precis som i riktig basket är det korgen som är slutdestinationen, men här måste man först studsa den mot minst en yta. Flipprar, teleportörer, rullband och diverse andra attrapper är utspridda över banorna, och ju fler saker man lyckas träffa på sin färd mot korgen desto större blir poängen.

Spelet är stundtals frustrerande eftersom det är uppbyggt kring trial & error; man måste veta exakt hur hårt och i vilken riktning man ska kasta bollen för att pricka korgen. Å andra sidan är det en njutning i sig att försöka hitta rätt med ständigt nya kast.

Med det i åtanke kan ”Gasketball” mycket väl vara årets mest lyckade och oortodoxa mashup.

VECKANS GRATISSPEL

Winter walk

Iphone (Gratis), Android (Gratis)

Det finns få saker jag uppskattar mer än gamla brittiska gentlemän i tweed från 1900-talets början som bär topphatt och använder urgamla uttryck som ”by Jove” och ”ballyhoo”.

Som tur är finns det uppenbarligen en hel del spelutvecklare som delar min vurm för dessa utdöda dignitärer. Och nu får spel som ”Professor Layton” och ”Henry Hatsworth” sällskap – av ”Winter walk”.

Det är ett oerhört simpelt litet spel. En underbart torr och välartikulerad Viktoriansk gentleman ger sig ut på en promenad i ett stiligt vinterlandskap. Det blåsiga vädret kan dock få mannens höga hatt att falla av, något som spelaren kan avstyra genom att stanna upp och hålla i hatten.

”Winter walk” handlar om att ta sig så långt som möjligt, men glädjen av att spela det kommer mer från de många kluriga tankar den stiligt animerade gentlemannen formulerar på sin färd framåt.

Det är knappast något highscorespel av rang, men ett skönare sällskap på tunnelbanan får man leta länge efter.

Jonas Högberg