Rovio måste ha ny succé

Utmanande position för den finska succéstudion

- -
SPELA

”Angry birds”-franchisen har laddats ner mer än en miljard gånger på diverse telefoner och drog förra året in 100 miljoner dollar åt det finska spelföretaget Rovio.

Men nu tyder mycket på att sötebrödsdagarna är över.

Nya spelet ”Bad piggies” behöver bli en enorm succé för att Rovio ska kunna bibehålla sin position.

Inget kan stoppa ”Angry birds” som fenomen. De arga fåglarna är fortsatt några av världens starkaste populärkulturella ikoner. Men 2012 har inte varit ett lika framgångsrikt år för spelutvecklaren Rovio som tidigare.

”Halkat efter”

Finske analytikern Tero Kuittinen på Alekstra menar i en intervju med Reuters att Rovio befinner sig i ett prekärt läge.

– Rovio behöver en stor succé nu, säger Kuittinen. Under de senaste två månaderna har Rovio halkat efter när det gäller att generera intäkter.

”Måste skapa hållbara succéer”

Kuittinen hänvisar till de två spel som spelföretaget släppt i år. ”Amazing Alex” släpptes i juli och roffade snabbt åt sig förstaplatsen på alla topplistor, men har sedan dess fallit som en sten och parkerar i nuläget kring 50-strecket. Det har gått bättre för ”Angry birds space”, men inte tillräckligt bra. Numera befinner sig uppföljaren utanför topp tio på App Store. Något som nya ”Bad piggies” bör undvika, enligt Kuittinen.

– Rovio måste återetablera sitt rykte för att skapa hållbara succéer. Det är inget snack om att grisspelet kommer debutera på förstaplatsen när det släpps. Men det måste stanna på topp tio i ett halvår om de tvivel som ”Amazing Alex” sådde ska kunna raderas.

Jonas Högberg