Från ”Dark knight” – till ”Black ops 2”

Därför skriver David Goyer manus till nya Call of duty

David S Goyer
SPELA

Det här är David S Goyers år. Inte nog med att han skrivit manus till årets kanske hetaste film, ”The dark knight rises”, han har även skrivit manus till årets största spel, ”Call of duty: Black ops 2”.

I en exklusiv intervju med Spela diskuterar Goyer politik i spel, hur man skriver bra skurkar – och mer explicit vem skurken i ”Black ops 2” påminner om.

FÖRSTA DELEN: ”Vi försöker inte göra ett politiskt statement per se, men det är inget snack om saken att vi haft en ekonomisk härdsmälta i världen och att vi fått se en rad sociala revolutioner som ett svar på det.”

Du har skrivit dussintals filmer, böcker, serietidningar och tv-serier. Vad är det som är annorlunda med att skriva manus till ett tv-spel?

– Den mest uppenbara skillnaden är, och speciellt när det gäller ”Black ops 2”, att handlingen har flera olika möjliga scenarion. Narrativet kan gå åt flera olika håll beroende på spelarens val. Tv-serier, filmer och serietidningar är linjära, medan storyn i ”Black ops 2” är mycket... bredare. Det är en stor skillnad mellan en åskådare och en spelare, särskilt när man skriver manus för en förstapersonsskjutare. Spelaren är ju en av karaktärerna i handlingen och det finns en stor debatt kring förstapersonsskjutare om huruvida man ska eller inte ska förse spelarens karaktär... med en karaktär. Vissa anser att man inte ska bry sig om huvudkaraktären eftersom det förhindrar spelarna från att projicera sig själva i den här rollen. Jag är inte säker på att jag håller med om det. Om man kan ge karaktären egenskaper och karisma så gör det narrativet starkare i min mening, och när det gäller ”Black ops 2” så byter vi ju mellan flera olika karaktärer som spelaren får iklä sig.

”Jag är en gamer”

Var det här en utmaning för dig? Vad för sorts problem fick du ta dig an?

– Jag gillade det väldigt mycket. Jag arbetade lite på det första ”Black ops” så det här är det andra spelet jag jobbat på, men jag har aldrig haft någon erfarenhet med tv-spel innan de här spelen. Och det var definitivt... jag är en gamer, så jag kastades inte in i det utan någon insikt i hur det här funkar, men jag var definitivt tvungen att lära mig några helt nya färdigheter. En kul grej är att jag fick tillfälle att samarbeta med spelregissören Dave Anthony, och vi gick igenom vissa delar av spelet för att kolla om narrativet fungerade. Och tack vare att en stor del av spelet är gjord med motion capture så kunde vi laborera med kameravinklar helt fritt för att lättare berätta vår historia. Och det är något jag som filmskapare är väldigt tacksam för. Jag är för tillfället i England och filmar min nya tv-serie och varje gång man kommer på att man måste klippa in en närbild eller någon annan vinkel så måste vi dra in hela teamet och alla skådespelare igen. Något vi slipper med det här spelet.

Du nämnde att du själv spelar tv-spel. Vad är din åsikt om spelmanus rent generellt?

– Jag tycker att det håller på att utvecklas. Det är fortfarande en relativt ung bransch... jag räknar inte med ”Pong” eller ”Space invaders” och såna spel, men säg att den har 25 år på nacken som en mer utvecklad, avancerad bransch. Jämför det med film som har över 100 år på nacken – det är en bit kvar. Men jag tror att vi kommer få se fler manusförfattare från såväl tv-serie- och filmbranschen som ger sig in i spelbranschen. Tack vare att fler och fler stora namn satsar på spel – ”Black ops 2” har ju Trent Reznor som kompositör – så kommer publiken att börja förvänta sig bättre kvalitet av sina spel. Men det är först när vi lyckas få spelaren att gråta, det är först då vi vet att spel har mognat som konstform. Och det kommer antagligen att hända inom de kommande tio åren.

”Inga politiska statements”

Skurken i ”Black ops 2”, Raul Menendez, portätteras i en trailer för spelet som ”De 99 procentens Messias”, och det är ju en uppenbar hänvisning till Occupy Wall Street-rörelsen. Var det ditt mål från första början – att injicera politik i tv-spel?

– Tja... man måste tänka sig för en hel del om man vill applicera politiska teman i vilken konstform som helst. Christopher Nolan, hans bror och jag höll på med lite av samma beröringspunkter i ”The dark knight rises”, och jag anser att det inte är så mycket politik som det är att peka på olika saker som händer i vårt samhälle. Vi försöker inte göra ett politiskt statement per se, men det är inget snack om saken att vi haft en ekonomisk härdsmälta i världen och att vi fått se en rad sociala revolutioner som ett svar på det. Hela världen håller på att genomlida en stor konvulsion i nuläget, och det är något som alla är medvetna om. Alla har påverkats av det. Det skulle vara dumt av oss att ignorera det eftersom det är något som alla lider av. Så jag skulle säga att det är mer sociologiskt än det är politiskt.

Men det går heller inte att förneka att det här är laddade saker. Det finns redan de som anser att ni med den här 99 procent-kommentaren demoniserar den stora massan...

– Jag skulle säga så här: i och med den senaste ”Batman”-filmen var det flera krönikor, folk från vänstern som hävdade att vi demoniserade Occupy Wall Street-rörelsen, men det fanns även folk från högern som menade att vi var emot dem. Jag vet att vi har folk med både vänster- och högeråsikter som jobbar på ”Black ops 2”, men vi har ingen avsikt att göra någon sorts politiskt statement åt något av hållen. Vårt mål är att göra ett spel som är så realistiskt som möjligt som rör aktuella frågor och saker som händer i världen idag; frågor som vi tror kommer vara än mer aktuella om tio, femton år. Det är ett av skälen till att vi anställde Pete Singer från Brookings Institute som konsult – han vet allt om framtidens robotik och geopolitik. Vi tillbringade en hel del tid med Pete där vi tillsammans försökte luska ut vilka som är de mest troliga framtidsscenarierna, vart vi är på väg de kommande tio, femton åren, och det har influerat det narrativ som utspelar sig i framtiden i spelet. Vi försöker bara göra spelet så realistiskt som möjligt, vi håller inte på med några politiska statements.

Läs del två av vår intervju med David Goyer imorgon!

Jonas Högberg