Sony stämmer ”Kevin Butler”

Fiktive Playstation-
talesmannen gör ny
reklamfilm – för Wii

SPELA

Som reklamskådespelare kan det vara förödande att bli sammankopplad med en viss produkt eller ett visst företag.

Fråga bara Jerry Lambert.

Spelföretaget Sony, som ofta anlitat hans tjänster, stämmer honom nu efter att det visat sig att han gjort reklam för Nintendo.

Skådespelaren Jerry Lambert är kanske mest känd som karaktären Kevin Butler, och har deltagit i en rad reklamfilmer för Playstation 3 ända sedan 2009. Butlers arroganta och utflippade personlighet har gjort karaktären älskad bland Sonys fans.

Klipptes bort ur reklamfilm

Men nu har Lambert gjort sig ovän med Sony. Det senaste halvåret har skådespelaren gjort reklam för däckföretaget Bridgestone, och nyligen började en reklamfilm sändas där Lambert och två andra skådespelare spelar ”Mario kart Wii” iklädda vita forskningsrockar. Bridgestone lockade nämligen sina konsumenter med ett specialerbjudande där man kunde välja mellan ett presentkort på 70 dollar eller en Wii-konsol.

Kort efter att videon börjat sändas togs den bort – och när den lades upp igen hade Jerry Lambert klippts bort.

Men det var inte tillräckligt för Sony, som nu stämmer både Lambert och Bridgestone.

”Ikonisk personlighet”

– Vi har investerat betydande resurser i Kevin Butler-karaktären och han har kommit att bli en ikonisk personlighet som associerats med Playstation-produkter de senaste åren, säger Sony i ett uttalande till Venturebeat.

– Om Kevin Butler-karaktären används för att sälja produkter som inte har något att göra med Playstation förskingrar det Sonys intellektuella rättigheter, skapar förvirring på marknaden och åsamkar Sony skada.

Att Lambert inte spelar Kevin Butler i Bridgestones reklamfilmer verkar inte spela någon roll.

Jonas Högberg