Nya spelkontrollen ska kunna byta temperatur

Sonys patentansökan hintar om futuristisk Playstation-kontroll

SPELA

Tv-spelskontroller kan vibrera, simulera rörelser och reagera på röstkommandon.

Men än så länge finns det ingen kontroll som kan generera värme – och kyla.

Det hoppas Sony kunna ändra på inom kort.

Tänk dig att du skjuter med ett vapen i ett tv-spel. Ju mer du skjuter, desto varmare blir vapnet – något du själv märker av genom att kontrollen värms upp.

Eller tänk dig att du spelar ett pusselspel och letar efter ett speciellt föremål. Kontrollen blir kallare och kallare ju längre ifrån föremålet du befinner dig, men också varmare och varmare när du kommer närmare.

Byter temperatur

Det här kan snart vara verklighet. Sony lämnade förra veckan in en patentansökan på en teknik som applicerad på en spelkontroll som kan byta temperatur.

I patentansökan, som återfinns på Free Patents Online, används en Playstation Move-kontroll för att påvisa hur den nya tekniken påverkar spelaren, men det finns inget som säger att den inte kan tillämpas på en vanlig Dual Shock-kontroll. Fördelen med Move är att den kan ändra färg, från blått till rött, för att ytterligare påvisa temperaturförändringarna.

Känner av handsvett

Ett annat sätt att använda tekniken som Sony visar upp är att installera en biometrisk sensor i kontrollen. Om spelaren sedan får handsvett kan kontrollen kylas ned för att få bukt med den oönskade vätskeutsöndringen.

Om den här nya tekniken är ett av Sonys trumfkort för framtiden återstår dock att se.

Jonas Högberg

ARTIKELN HANDLAR OM