Wii U tillverkas av barn i Kina

Nintendo: Vi tar vårt ansvar på stort allvar

SPELA

Den 30 november släpps Nintendos nya spelkonsol Wii U.

Men nu drabbas det japanska spelföretaget av rejäla pr-problem.

Tillverkaren Foxconn har avslöjats använda sig av minderåriga för att konstruera konsolen.

Det är inte första gången taiwanesiska Foxconn, världens största tillverkare av elektronik, är i blåsväder. Framför allt de kinesiska fabrikerna har anklagats för ohumana arbetsvillkor, vilket resulterat i flera uppmärksammade självmord. Och så sent som förra månaden utbröt ett våldsamt upplopp på en av fabrikerna.

Elever som arbetskraft

I veckan som gått har ny kritik riktats mot företaget efter att arbetsrättsorganisationen China Labour Watch avslöjat att Foxconn utnyttjat minderåriga studenter som arbetskraft. Företaget har erkänt att de anställt flertalet 14- till 16-åriga ungdomar som praktikanter, och att de jobbat där i drygt tre veckor, enligt Reuters. China Labour Watchs egen rapport säger att skolungdomarna jobbat med tillverkningen av Nintendos nya konsol Wii U. Uppenbarligen var det ett krav från skolledningen att jobba på Foxconn, om studenterna inte skötte sig exemplariskt riskerade de inte bara uppsägning från företaget utan även att uteslutas från skolan.

”Följer en etisk policy”

Nintendo säger att de inlett en undersökning kring det hela.

– Vi tar vårt ansvar som ett globalt företag på största allvar och följer en etisk policy kring sourcing, tillverkning och arbete. Om vi skulle få nys om att någon av våra produktionspartners inte tillmötesgår våra riktlinjer kommer vi att kräva att de ändrar sin verksamhet så att den stämmer överens med Nintendos policy, säger en talesman för det japanska företaget till IGN.

Jonas Högberg

ARTIKELN HANDLAR OM