Nya bilder – från Bioshock infinite

Efterlängtade trailern ute nu

1 av 11
SPELA

Okej, så ”Bioshock infinite” blir inte 2012 års bästa spel. Men oddsen är helt klart med spelet när det gäller att plocka hem titeln för 2013.

Som ni kanske redan vet så rör det sig inte om en uppföljare eller en prequel till ”Bioshock”, utan ett spel som delar samma grundläggande gameplay och koncept som Ken Levines mästerverk från 2007. Det hela utspelar sig i den svävande staden Columbia som till skillnad från Rapture inte alls byggts upp i största hemlighet, utan uppfördes under pompa och ståt av den amerikanska regeringen år 1900.

Tolv år senare, när protagonisten Booker DeWitt ombeds infiltrera Columbia och leta rätt på den mystiska Elisabeth, har staden förvandlats till en oberoende stat plågad av ett brutalt inbördeskrig.

Mystiskt är ordet. Vad är det som har hänt med Columbia? Varför plågas staden av revor i rymdtidsväven? Vem är Elisabeth och var har hon fått sina magiska krafter ifrån?

Ken Levine har låtit sig inspireras av allt från amerikansk exceptionalism till Occupy Wall Street-rörelsen, och allt tyder på att ”Bioshock infinite” kommer överträffa sin föregångare på samtliga punkter.

Om så är fallet kan vi lika gärna dela ut årets spel-utmärkelsen i februari.

Jonas Högberg