Säljer Wii U med förlust

Nintendo byter taktik

Wii U
SPELA

Nintendo gör sitt yttersta för att Wii U ska bli en succé.

Bland annat genom att frångå sitt motto att alltid gå med vinst på konsolförsäljningen.

Nu säljer spelföretaget Wii U med en prislapp som är mindre än tillverkningskostnaden.

Wii U, Nintendos nya konsol, släpps i Sverige 30 november. Den kommer kosta mellan 3000 och 3500 kr beroende på återförsäljaren. En prislapp som till skillnad från föregångaren Wii innebär att det japanska spelföretaget inledningsvis kommer gå med förlust på konsolförsäljningen.

”Dyra kostnader”

– Tillverkningskostnaderna är dyra och vi prissatte maskinen på en nivå konsumenterna skulle acceptera, säger Nintendos vd Satoru Iwata enligt IGN.

– Det är viktigt för oss att skapa en hälsosam omsättning genom att kombinera försäljningen av hård- och mjukvara under kommande finansår.

Antagligen är det den svaga Nintendo 3DS-försäljningen som styrt Nintendos beslut. Den bärbara konsolen lanserades med ett pris som låg kring 2500 kr, men ett katastrofalt första halvår ledde till en rejäl prissänkning.

Hoppas på succé

Att gå med förlust på konsolen och ta igen pengarna på själva spelförsäljningen är annars en vanlig taktik, som både Microsoft och Sony anammade när de släppte Xbox 360 respektive Playstation 3.

Tack vare den generösa prissättningen hoppas Nintendo kunna sälja 5,5 miljoner Wii U innan april månad nästa år. Under samma tidsperiod hoppas de även mäkta med att sälja 24 miljoner Wii U-spel, vilket innebär ungefär fyra spel per användare.

Och kanske kommer deras drömmar besannas. Amerikanska återförsäljaren Gamestop har redan sålt slut på sina förbokningsbara Wii U-paket och har 250 000 personer på väntelistan.

Jonas Högberg