Succé för ”Curiosity”

Spelvärlden fascineras – av Molyneux mysterium

1 av 3
”Curiosity”.
SPELA

Peter Molyneux experimentella mobilspel ”Curiosity” går hem hos spelarna.

Nästan två miljoner människor har tagit del av det udda spelet där man gemensamt knackar på en kub.

Något som förvandlat kuben till ett digitalt klotterplank – och resulterat i många, många penisbilder.

Ingen vet än vad det är ”Curiosity” döljer. Den egensinnige speldesignern Peter Molyneux, som har spel som ”Black & white” och

på sitt cv, har trots det lyckats locka en miljonpublik till sitt spel. Nästan två miljoner människor har laddat ner mobilspelet och ungefär 300 000 knackar på den mystiska kuben varje dag, berättade Molyneux själv på spelmässan Montreal International Game Summit.

”Det är inte Half-life 3”

”Curiosity” är ett sorts socialt experiment som Molyneux iscensatt via sin nystartade spelstudio 22 Cans. Kuben i spelet har flera olika lager, och de som spelar spelet arbetar gemensamt för att knacka bort bitar och skala av lager efter lager tills de når dess kärna. Endast den som knackar bort den sista biten på det sista lagret kommer få veta vad som finns inuti kuben. Molyneux menar att det är något som kommer förändra personens liv.

– Jag kan nu exklusivt avslöja att det inte är en död katt, skämtade Molyneux i sitt tal på spelmässan. Det är inte en hög med pengar eller, tyvärr, en tur med Richard Bransons Virgin Galaxy. Och sorgligt nog är det inte ”Half-life 3” heller.

Chockartad succé

Folks nyfikenhet på ”Curiosity” har chockat Molyneux som ursprungligen bara förväntade sig lite drygt 50 000 spelare den första månaden – en siffra som uppnåddes bara tre timmar efter spelets släpp.

En sak som överraskat är de många artistiska bilder som knackats fram av användarna. Molyneux visade bland annat upp bilder på en kvinna som håller ett paraply, ett ”Space invader”-skepp och Mew från ”Pokemon”, men framhöll samtidigt att ett annat motiv dominerat.

– De överlägset flesta bilderna har varit penisar, konsterade Molyneux.

Detta har dock fått många ”Curiosity”-spelare att vidareutveckla dessa bilder och förvandla dem till mer rumsrena varianter.

Hur lång tid det kommer ta för spelarna att ta sig igenom kuben är ännu oklart. Liksom dess innehåll.

Jonas Högberg