– EA skrotar ”Dead space”

Nya ryktet: serien har sålt för dåligt

1 av 12
SPELA

Enligt uppgift är Electronic Arts missnöjda med en av sina stora spelserier.

Mycket talar nu för att ”Dead space” går i graven.

Actionspelet

släpptes för bara några veckor sedan. Men redan nu tycks det vara klart att spelet är en besvikelse för Electronic Arts rent försäljningsmässigt. Så pass att spelföretaget redan skrotat utvecklingen av ”Dead space 4”, om man får tro den anonyma källa som pratat med spelsajten Videogamer.

Vidare sägs även spelseriens utvecklare Visceral Games ha lagts ner.

Skulle kännas som ”Mass effect”

Videogamers källa hävdar att ”Dead space 3” haft en knackig utvecklingscykel, och att spelets budget stramats åt upprepade gånger. Uppenbarligen ska Visceral ha tvingats stryka vapenspecifik ammunition sent i spelets utveckling eftersom EA ville implementera mikrotransaktioner (och alltså ge spelaren chansen att köpa ammunition för riktiga pengar i spelet).

EA ska också ha förklarat för Visceral att det var viktigt att spelet tilltalade en så stor publik som möjligt, och att man därför skulle fokusera mer på action än skräck i hopp om att få spelet att kännas mer som Biowares ”Mass effect”-serie.

”Dyrt att göra spel”

Något som EA Labels chef Frank Gibeau pratade om själv i en intervju med CVG förra året.

– På det stora hela så funderar vi på hur vi kan göra den här spelserien bredare eftersom vi i slutändan behöver en publik på ungefär 5 miljoner för att vi verkligen ska kunna fortsätta investera i ett varumärke som ”Dead space”. Annars blir det ekonomiskt svårt med tanke på hur dyrt det är att göra spel och marknadsföra dem, sa Gibeau.

Electronic Arts säger sig inte vilja uttala sig om ryktena och ”Dead space”-seriens framtid.

Jonas Högberg