Peta rasar – mot nya ”Assassin’s creed IV”

Djurrättsorganisationen kritisk mot virtuell valjakt

1 av 19
Bilden som får PETA att rasa. Huvudkaraktären jagar val i ”Assassin's creed IV: BLack flag”.
SPELA

Efter stor nyfikenhet i spelvärlden utannonserades ”Assassin's creed IV: Black flag” under måndagen.

Men alla är inte glada över Ubisofts tillkännagivande.

Nu rasar djurrättsorganisationen Peta mot valjakten i spelet.

Nästa del i den omåttligt populära ”Assassin’s creed”-serien kommer utspela sig i Karibien under tidigt 1700-tal. Spelet kommer använda sig av en öppen värld, likt titlar som ”Skyrim” och ”Grand theft auto IV”, och låta spelaren leva sjörövarliv, plundra båtar, dyka efter skatter samt – jaga valar.

Ett inte helt okontroversiellt inslag. Djurrättsorganisationen Peta har redan fördömt det hela i ett uttalande de delgivit tekniksajten Venturebeat.

”Uppmuntrar att döda djur”

– Valjakt – det vill säga den praxis där man skjuter valar med harpuner och låter dem kämpa för sitt liv eller hackar ihjäl dem medan de fortfarande lever – kanske låter som något som tillhör historieböckerna, men den här blodiga industrin pågår än idag trots internationell fördömelse, och det är skamligt att ett spel ska glorifiera det. PETA uppmuntrar spelföretag att skapa spel som hyllar djur – inte spel som uppmuntrar att skada och döda dem.

Förbjudet sedan 1986

Valjakt har varit förbjudet sedan 1986 efter att många djurarter var på väg att utrotas. Det har dock inte hindrat länder som Japan från att fortsätta med ursäkten att de gör det för forskningens skull.

Ubisoft har än så länge inte kommenterat Petas uttalande.

Jonas Högberg

ARTIKELN HANDLAR OM