Hollywood uppvaktar ”Minecraft”-skaparna

”Kan bli röda mattan i Hollywood – eller inget”

1 av 6
SPELA

På Mojangs besökslista sedan succén med ”Minecraft”: minst en Hollywood-agent. Och Björn Ulvaeus.

Thomas Arnroth

Hollywood vill göra en ”mörk” spelfilm av spelet ”Minecraft”.

Det framgår i journalisten Thomas Arnroths nya bok, ”Ett år med Mojang – Minecraft bakom kulisserna” – som Aftonbladet är först med att ta del av.

Arnroth är på plats när en agent från Hollywood besöker studion Mojangs nya lyxkontor på Södermalm i Stockholm. ”Agenten är inte den första som kommit med ett dylikt förslag, men hennes idé är en mörkare film och hon känner enligt egen utsago ’Batman’-regissören Christopher Nolan”, skriver Arnroth.

”Kan bli röda mattan i Hollywood”

Redan i mars 2012 uppgav Mojang-chefen Carl Manneh för Financial Times att han uppvaktats av flera ”högprofilerade Hollywood-producenter”. Men projektet Thomas Arnroth skriver om är nytt. Agenten på besök är ”inte den enda, det finns fler. Bakom dem står redan bolag som Columbia och Warner. Minecrafts starka community och de 50 miljoner spelarna är så klart också presumtiva biobesökare. Även om det är långt kvar till färdig film, är det alltså även långt från att bara vara ett fantasiprojekt”.

– Men vi förstår ju att det är ett long shot. Det kan gå precis hur som helst, det kan bli röda mattan i Hollywood eller det kan bli ingenting. Men det är ju värt ett försök ändå, säger Carl Manneh i boken.

Ulvaeus nyfiken på ”Minecraft”

Agenter från Hollywood är inte de enda uppseendeväckande gästerna som ringt på porten till det imperium Markus Persson byggt. En dag väntade Björn Ulvaeus från ABBA utanför Carl Mannehs hem. De tog en fika tillsammans på terassen. Mötet nämns bara i förbifarten i ”Minecraft bakom kulisserna”, men för Aftonbladet uppger Thomas Arnroth att besöket inte handlade om några framtida samarbeten.

– Som jag uppfattat det ville Björn bara prata. Han hade varit på besök hos en vän i samma port och vännen kände till ”Minecraft”. Björn blev nog nyfiken. Det rörde sig inte om några hemliga projekt.

UPPDATERING: Carl Manneh på Mojang har hört av sig till Aftonbladet. Så här kommenterar han uppgifterna i Arnroths bok:

– Vi har blivit kontaktade av många personer ifrån Hollywood, allt ifrån producenter till agenter och regissörer. Än så länge finns det inga konkreta planer på att göra en film, även om jag personligen tycker det skulle vara roligt.

– Jag fick ett oväntat besök av Björn Ulvaeus eftersom min granne jobbar med Swedish Music Hall of Fame som Björn är engagerad i. Vi diskuterade idéer kring interaktivitet för museet och åt sockerkaka.

Peter Ottsjö