’Sim City’-lansering en smärre katastrof

Spelarna rasar mot att spelet knappt går att starta

1 av 7
SPELA

I veckan lanserades nya ”Sim City”.

Men spelet har knappt gått att spela tack vare återkommande uppkopplingsfel och buggar.

Gamers rasar nu mot Electronic Arts beslut att inte låta folk spela spelet offline.

Det går inte att spela ”Sim City” utan ständig internet-åtkomst. Och när inte spelets servrar fungerar som de ska går det givetvis inte heller att spela ”Sim City”.

Electronic Arts lansering av den nya uppföljaren har varit hart när katastrofal, i alla fall om man får tro de ilskna forumtrådar som gått varma världen över sedan spelet släpptes i torsdags.

”Ett Facebook-spel för 500 kr”

På Metacritic har tusentals bidragit med salta användarrecensioner, och spelets snittbetyg ligger nu på 1,5 – av 10. Användaren RPGFan2 kallar det för ett ”Facebook-spel som kostar 500 kr”. Xenous säger sig inte ha kunnat spela spelet alls under de två första dagarna, och Busterofwar påpekar att det kommer bli svårt att spela ”Sim City” om tio år eftersom servrarna antagligen kommer ligga nere då.

Besvikne spelaren Ryan Lashley har startat en namninsamling som kräver att EA slopar sitt krav på ständig uppkoppling. Den har i skrivande stund 47 577 underskrifter på sajten Change.

”Helt obegripligt”

Spelas recensent Carl-Johan Johansson har också haft stora problem med ”Sim City”, och lyckades få igång spelet först på den tredje dagen efter släppet. Även han är kritisk mot EA:s onlinekrav.

Hur har EA hanterat den här soppan, tycker du?

– Jag har inga egentliga åsikter om hur de agerat. Det cirkulerar mindre smickrande historier på nätet, men man ska akta sig för att döma någon efter rykten. Däremot förtjänar de skit för att de överhuvudtaget kommit på det här. De visste dessutom vad som hände med ”Diablo III” ifjol, som använde samma sorts drm-system. Det är helt obegripligt att de inte var beredda på kaoset som uppstått.

Electronic Arts och utvecklaren Maxis erkänner i ett uttalande på den officiella hemsidan att lanseringen varit undermålig, och att de nu tänker erbjuda alla som drabbats ett gratis spel ur EA:s spelbibliotek.

Jonas Högberg