– Vansinne att lita på Xbox-kameran

Oro för att spelares personliga information ska läcka

1 av 11
Nu har Xbox One till slut släppts i Sverige – året efter att den lanserats i länder som USA, England och Tyskland. Och fortfarande får vi svenskar inte tillgång till alla funktioner.
SPELA

Microsoft säger att de inte tänker spionera på sina kunder med den Xbox-anslutna Kinect-kameran.

Men det finns skäl att vara på sin vakt ändå.

Det menar experter som tekniksajten The Verge pratat med.

Framtida ägare av Xbox One har all anledning att oroa sig för Microsofts möjligheter att spionera på dem – och sprida informationen vidare till USA:s regering.

Det menar tekniksajten The Verge i en uppmärksammad artikel som publicerades igår.

”Lyssnar alltid”

– Du stänger en laptop när du inte använder den. Din telefon är vänd mot insidan av en ficka, en handväska, eller ligger på ett bord. Men Kinect, en ständigt aktiverad kamera som följer med varje Xbox One-konsol, får en perfekt vy av ditt vardagsrum. Den lyssnar alltid efter röstkommandon, även när du stänger av konsolen. Den kan till och med läsa av dina hjärtslag med rätt mjukvara, skriver Sean Hollister i artikeln.

Microsoft har lovat att inte spionera på någon med hjälp av Kinect-kameran.

– Men skulle Microsoft vara beredda att hjälpa regeringen att spionera? undrar The Verge, och hänvisar till det faktum att Microsoft påstås ha gett amerikansk underrättelsetjänst tillgång till video och ljud från privata Skype-samtal. Detta trots att Skype tidigare påståtts vara omöjligt att använda för såna ändamål.

– Vem vid sina sinnens fulla bruk skulle lita på en ständigt aktiv Microsoft-kontrollerad Xbox-kamera i sitt vardagsrum efter avslöjandena om NSA? twittrade tidigare medborgarrättsorganisationen ACLU:s teknikexpert och policy-analytiker Christopher Soghoian.

”Kan spela in dig i tysthet”

I The Verge-artikeln utvecklar Soghoian sitt resonemang:

– Det är tänkbart att NSA (National Security Agency, reds anm) i tysthet skulle kunna spela in vad som pågår i ditt vardagsrum utan att avbryta din möjlighet att spela tv-spel.

Scott Greenwood, advokat specialiserad på medborgarrättigheter, fyller i:

– Om man invaderar någons personliga utrymme behöver man en domstolsorder, förutsatt att inte vissa kriterier uppfylls. Och jag tror aldrig någonsin att de kommer uppfyllas av en kamera som alltid är påslagen.

Samtidigt menar Greenwood att man inte kan veta om det finns hemliga direktiv som möjliggör den sorts hemliga insamling av data som bland annat Prism-programmet går ut på.

Spela